28. 09. 2021.
Kijev raspustio skupštinu Krima

Kijev raspustio skupštinu Krima

Kijev raspustio skupštinu Krima

Prema agenciji Ukrinform za to je glasalo 278 poslanika, a vršilac dužnosti šefa države i predsjednik Rade Aleksandar Turčinov izjavio je da odluka stupa na snagu odmah.

Itar-Tass navodi da su poslanici, istovremeno, podržali nalog skupštinskim odborima da pripreme odluku o raspisivanju prijevremenih izbora na Krimu.

Ukrajinska agencija UNIAN javila je da je inicijator raspuštanja bio Turčinov.

Agencije su prenijele izjavu poslanice Partije regiona svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, Ane German, da se ta poslanička grupa protivi raspuštanju krimskog parlamenta.

“Mi možemo sada da usvojim popularnu odluku – referendum na Krimu je neustavan. Ali, šta dalje? Sa kim ćemo se dogovorati poslije referenduma”, upitala je ona, protiveći se rastpuštanju skupštine AR Krim, prenio je Ukrinform.

Skupština Krima raspisala je za sutra održavanje referenduma o statusu te autonomne republike, na kom će gradjani odlučivati o prisajedinjenju Rusiji ili ostanku u sastavu Ukrajine sa obnovljenim ustavom iz 1992. godine.

Ranije je krimska skupština saopštila da se u Ukrajini desio “antiustavni prevrat” i da je “aktivnost najviših organa državne vlasti izašla iz ustavno-pravnog okvira”, a Simferopolj nije priznao zakonitost odluka Vrhovne rade.

Predsjednik krimske komisije za pripremu i sprovodjenje referenduma Mihail Mališev odbacio je danas jučerašnju odluku Ustavnog suda Ukrajine o neustavnosti referenduma.

“Formiran 13. marta na brzu ruku, uz kršenje ustavnih procedura, tzv. Ustavni sud Ukrajine je 14. marta mimo procedure propisane svojim pravilnikom, donio odluku o održavanju lokalnog referenduma, sumnjivi sa tačke gledišta zakona”, rekao je Mališev, prenio je UNIAN.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender