Malezijski avion otet i namjerno onesposobljen?

Malezijski avion otet i namjerno onesposobljen?

Malezijski avion otet i namjerno onesposobljen?

Malezijski premijer Nadžib Razak izjavio je danas da istraga nestanka aviona na letu MH 370 vjeruje da su komunikacije na njemu namjerno onesposobljene i da je on skrenuo sa leta ka Pekingu i letio još više od sedam sati.

Nadžib je na konferenciji za novinare rekao da vlasti sada pokušavaju da avionu uđu u trag na dva moguća “koridora” – sjevernom, od sjevernog Tajlanda preko granice sa Kazahstanom i Turkmenistanom, i južnom koridoru, od Indonezije ka južnom Indijskom okeanu, prenio je AP.

Policija je danas počela pretres kuće pilota nestalog malezijskog aviona Zaharija Ahmeda Šaha (53), nakon što je premijer Malezije potvrdio sumnju da je letjelica namjerno preusmjerena, izjavio je visoki zvaničnik policije za Rojters.

Avion na letu iz Kuala Lumpura za Peking sa 239 ljudi nestao je prije više od nedjelju dana.

Ove informacije o avionu Malezijan erlajnsa potvrđuju višednevne spekulacije da njegov nestanak nije bio slučajan, što znači da će se istraga sada fokusirati na to ko je mogao da preuzme kontrolu nad avionom i zašto, kao i da će zona potrage biti značajno proširena.

Nadžib je rekao da će biti okončana potraga u Južnokineskom moru, gdje je avion prvi put izgubio kontakt sa kontrolom leta.

Prema njegovim riječima, novi koridori potrage zasnovani su na posljednjim raspoloživim satelitskim podacima.

– Jasno je da je potraga za MH370 ušla u novu fazu. Nadamo se da će nas ove nove informacije dovesti korak bliže pronalaženju aviona – rekao je malezijski premijer.

Kako je prenio Rojters, Nadžib je rekao da “kretanje nestalog aviona ukazuje na smišljenu akciju nekog ko je skrenuo avion” natrag prema Maleziji i ka zapadu.

Istražitelji su potrvrdili da je letjelica registrovala na vojnom radaru izgubljeni avion nakon što su njegove komunikacije vjerovatno isključene prije nego što je stigao do istočne obale Malezije, rekao je on.

– Uprkos medijskim izvještajima da je avion otet, želim da budem veoma jasan da još istražujemo sve mogućnosti u vezi sa tim šta je navelo MH370 da skrene s kursa – istakao je Nadžib.

Izvor upoznat sa američkim procjenama tvrdi, kako prenosi Rojters, da slabi elektronski signali poslati satelitima sa nestalog malezijskog aviona pokazuju da je on skrenuo sa kursa i možda tako letio kilometrima prije nego što je ostao bez goriva iznad Indijskog okeana.

Istražitelji se sve više fokusiraju na sabotažu i otmicu zato što dokazi govore da je avion naglo skrenuo na zapad poslije nestanka i da je sa namjerno isključenim sistemima za komunikaciju nastavio da leti možda još nekoliko sati.

– Možemo reći da razmatramo sabotažu, a ne isključujemo ni mogućnost otmice – izjavio je visoki zvaničnik malezijske policije.

Pozivajući se na neimenovanog zvaničnika malezijske vlade, AP je objavio da su istražitelji “definitivno” ustanovnili da je jedan od pilota ili neko drugi sa pilotskim iskustvom oteo avion. Malezijski zvaničnici nisu mogli odmah da potvrde ovu informaciju.

Zahvaljujući rezultatima analiza podataka sa vojnog radara u Maleziji i SAD počinje da se sklapa nevjerovatna slika onoga što se moglo dogoditi sa avionom poslije gubitka kontakta sa civilnom kontrolom leta.

Sudbina malezijskog aviona boing 777 sa 239 putnika i članova posade predstavlja misteriju od kada je 8. marta nestao kod istočne obale Malezije manje od sat vremena nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking.

Američki izvor blizak istrazi rekao je da se unutar američke vlade razmatra i mogućnost da su u nestanak aviona umješani pirati.

Izvor upoznat sa podacima o istrazi koje dobija američka vlada kaže da su signali slati satelitima bili dvosmisleni i da se mogu tumačiti na dva različita načina.

Vjeruje se da su elektronski signali slati nekoliko sati poslije nestanka aviona sa civilnog radara, tvrdi taj izvor.

Najvjerovatnija mogućnost je da je Boing 777 napravio nagli zaokret u pravcu juga, iznad Indijskog okeana, gdje je, kako smatraju zvaničnici na osnovu raspoloživih podataka, letio dok nije ostao bez goriva i zatim pao u more, dodaje isti izvor.

Druga interpretacija glasi da je avion nastavio da leti u pravcu sjeverozapada i uputio se u pravcu indijske teritorije.

Izvor je dodao da prevladava mišljenje da avion vjerovatno nije letio iznad same Indije zato što ta zemlja ima jaku vazdušnu odbranu i radarsku pokrivenost tako da bi vlasti te zemlje uočile avion i presrele ga.

U svakom slučaju, rezultati analize satelitskih podataka potvrđuju dokaze sa radara koje su istakli izvori upoznati sa istragom u Maleziji.

Dva izvora su za Rojters ispričala da su podaci sa vojnog radara pokazali da neidentifikovani avion, za koji se pretpostavlja da je malezijski boing 777, ide uobičajenom rutom koja se koristi na komercijalnim letovima u pravcu Bliskog istoka i Evrope.

Avion je mogao krenuti u pravcu Andamanskog mora i Bengalskog zaliva u Indijskom okeanu samo namjerno, ili ručnim upravljanjem ili programiranjem automatskog pilota.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender