28. 09. 2021.
Rusi zauzeli selo u Ukrajini

Rusi zauzeli selo u Ukrajini

Rusi zauzeli selo u Ukrajini

Zauzimanje Strilkova, dan uoči referenduma na Krimu o prisjedinenju s Rusijom prva je operacija ruskih snaga u Ukrajini van Krima, koji kontrolišu još od prošlog mjeseca.

U toj operaciji nisu ispaljeni meci niti je bilo povrijedjenih, ali su tenzije, već ionako velike uoči sutrašnjeg referenduma, dodatno povećane.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je tu akciju i poručilo da Ukrajina “zadržava pravo da iskoristi sve neophodne mere za zaustavljanje ruske vojne invazije”.

Mesto Strilkove nalazi se na dugoj ptrevlaci uz istočnu obalu Krima, na oko 10 kilometara u teritoriji Herkonske oblasti.

Portparol ukrajinske pogranične službe Oleg Slobodi, rekao je za agenciju Asošiejtid pres da je oko 120 Rusa preuzelo kontrolu nad gasnom stanicom u tom selu, dok je ministarsvo spoljnih poslova navelo da je bilo oko 80 pripadnika ruskih snaga.

Kijev: Odbili smo dio ruskih trupa

Ukrajinska vojska je odbila pokušaj ruskih trupa da uđu u region blizu Krima, rekao je krimsko-ukrajinski ministar odbrane, prenosi Rojters.

Gardijan piše da se najverovantije radi o incidentu u regionu Herson, koji se nalazi nedaleko od Krima.

Ukrajinska novinska agencija Unian javlja da su ruski helikopteri slijeteli u blizini distributivnog centra za gas u mestu Arbatskaja, u oblasti Herson.

Kako prenosi Gardijan, oko 13h se iz četiri helikoptera iskrcalo 60 ruskih vojnika, a oko 15h došlo ih je još 60. Ruske trupe postavile su kontrolne punktove.

Agencija Unian je javila da su u tu oblast upućeni ukrajinski vojni avioni sa padobrancima.

Kako prenosi Rojters, ukrajinski ministar odbrane saopštio je da su oružane snage Ukrajine “odbile ruske trupe”. Kako je naveo, u operaciji su učestvovale letjelice, kopnene snage i PVO. Detalji nisu objavljeni.

Inače, radi se o oblasti koja se pruža paralelno sa istokom ukrajinskog poluostrva Krima, koji sada kontrolišu ruske snage.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je izjavio da je naredna mjera prema Rusiji, ukoliko se ovakva situacija oko Krima nastavi, uvođenje sankcija oko vojne saradnje. Francuska ima sa Rusijom ugovor da izgradi dva ratna broda, nosače helikoptera na moru, tenkove…

Ukrajinske vlasti su optužile Rusiju da su izazvale preko noći fatalne vatrene obračune u istočnom ukrajinskom gradu Harkov. Vlasti su izrazile strahovanje da bi Moskva mogla koristiti sukobe protiv etničkih Rusa kako bi opravdala svoju invaziju.

Pojedini, pro-ukrajinski zvaničnici ove oblasti saopštili su da su zapravo pro-ruski demonstranti izazivali sukobe u kojima su stradala dva mladića, jedan od 20, a drugi od 31 godinu.

Podsjetimo, u tim sukobima je i 30 ljudi uhapšeno, i sa jedne i sa druge strane.

Ukrajinska granična straža objavila je snimak iz vazduha, napravljen prije nekoliko dana, na kojem se vidi položaj ruskih snaga stacioniranih na sjevernom Krimu.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender