30. 11. 2021.
RIK Srbije: 6.765.998 sa pravom glasa

RIK Srbije: 6.765.998 sa pravom glasa

Srbija danas bira vlast na parlamentarnim izborima

Na zbirnom izbornom listiću je 19 lista stranka koalicija i grupa građana, od togaa sedam manjinskih, na kojima je ukupno 3.020 kandidata za poslanika

Prva je koalicija okupljena oko SNS, druga koalicija SPS-PUPS-JS, zatim Demokratska stranka Srbije treća, LDP je četvrti, SVM peti, SRS šesta, a URS sedmi.

Pod rednim brojem osam biće lista “Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju”, deveta će biti lista “Dveri – Boško Obradović”, a deseta lista SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin.

Na zbirnoj izbornoj listi 11. mjesto imaće koaliciona lista Boris Tadić – Nova demokratska stranka – Zeleni, LSV – Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma, a 12. će biti lista “Treća Srbija”.

Pod rednim brojem 13 biće “Crnogorska partija – Josip Broz”, a 14 “Lista nacionalnih zajednica – Emir Elfić”.

Pod rednim brojem 15 nalaziće se lista “Dosta je bilo – Saša Radulović”, 16. će biti “Koalicija građana svih naroda i narodnosti (RDS – SDS)”, 17. “Patriotski front – Dr Borislav Pelević”,18. “Ruska stranka – Slobodan Nikolić”, a lista “Partije za demokratsko delovanje – Riza Halimi” biće poslednja na zbirnom izbornom listiću.

Od 19 lista sedam su manjinske, a od ukupno 3.020 kandidata za poslanika 1.087 ili 36 odsto čine žene, što je i zakonski propisano.

U zemlji je na snazi predizborna tišina koja podrazumeva zabranu izborne propagande, do zatvaranja birališta sutra u 20 sati, što je propisano Zakonom o izboru narodnih poslanika. Tišina važi i za internet.

Birališta će biti otvorena u sedam sati ujutru, a zatvorena u 20 sati, kada i prestaje izborna tišina. Biće otvorena 8.262 biračka mjesta u Vojvodini, centralnoj Srbiji i u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija, a na Kosovu i Metohiji 90. Glasaće se i na 35 biračkih mjesta u 20 država.

Državljani Srbije koji žive u Velikoj Britaniiji i SAD, zbog druge vremenske zone, glasaju danas, 15. marta, a rezultati glasanja na biračkim mjestima u inostranstvu ne smiju da budu objavljeni prije završetka glasanja u Srbiji.

Prema podacima državnih institucija, u inostranstvu živi oko četiri miliona državljana Srbije. Međutim, prema podacima DKP za glasanje se prijavilo oko 3.500.

Biračka mjesta biće otvorena u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji i Bosni i Hercegovini – u Sarajevu i Banjaluci. U Italiji će biti otovrena četiri biračka mjesta – u Rimu, Milanu, Trstu i Vićenci, zatim u Libiji, Makedoniji, Norveškoj i Rusiji.

Državljani Srbije koji žive u Njemačkoj biračko pravo moći će da iskoriste na šet biračkih mjesta, i to u Berlinu, Diseldorfu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Hamburgu, a u SAD na tri – Vašingtonu, Njujorku i Čikagu.

Biračko mjesto biće otvoreno u Sloveniji, zatim u Turskoj – Istambulu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – Abu Dabiju, u Francuskoj – Parizu i Strazburu, a u Holandiji u Hagu.

U Hrvatskoj će se glasati u Zagrebu i Vukovaru, u Crnoj Gori u Podgorici i Herceg Novom, zatim u Češkoj Republici i na dva biračka mjesta u Švajcarskoj – Bernu i Cirihu.

Za ove vanredne parlamentarne izbore državljani Srbije koji žive u Kanadi i još nekim državama neće moća da glasaju, jer se za izbore prijavilo manje od 100 birača, što je zakonski minimum.

Državljani Srbije koji se nisu prijavili za glasanje u inostranstvu svoje biračko pravo moći će da ostvare u Srbiji, u mjestu prebivlišta.

Oni koji su u službi u Vojsci Srbije glasaće na 26 biračkih mjesta u Mladenovcu, Beočinu, Loznici, Valjevu, Jagodini, Sjenici, Čajetini, Raškoj, Tutinu, Brusu, Nišu, Kuršumliji, Prokuplju, Lebanu, Medveđi, Vranju, Vladičinom Hanu, Bujanovcu i Preševu.

Vanredni republički izbori koštaće milijardu i 146 miliona 440.000 dinara i sredstva su obezbjeđena iz budžetske rezerve.

Odštampano je ukupno 6.801.161 listića, što čini i obaveznu rezervu od 0,5 odsto od utvrđenog broja birača, a listići će biti na 32 jezičke varijante, pored srpskog i na jezicima nacionalnih manjina.

Vanredne parlamentarne izbore prate domaći i strani posmatrači. Centar za slobodne izbore i demokratiju – Cesid jedina je domaća organizacija koja je od RIK tražila i dobila akreditaciju za posmatranje vanrednih parlamentarnih izbora, dok je interesovanje stranih posmatrača znatno veće.

Kada je riječ o međunarodnim organizacijama u kojima je Srbija član, posmatrači će biti iz OEBS/ODIHR (OEBS/KDILjP), Parlamentarne skupštine OEBS, Misije OEBS u Srbiji, Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Posmatrači dolaze i iz centralnih izbornih komisija Albanije i Ruske Federacije.

Međunarodna organizacije u kojima Srbija nije član, a RIK je dao akreditacije njihovim delegacijama je Interparlamentarna skupština Zajednice nezavisnih država – IPS ZND. Kada je riječ o međunarodnim nevladinim organizacijama, izbore u Srbiji će pratiti Zajednička mreža međunarodnih volontera iz Japana.

I tri ambasade su zatražile i dobile akreditaciju kako bi njihove diplomate pratile izbore – Britanska ambasada, Ambasada Bugarske i Ambasada SAD. Troškove praćenja izbora snose podnosioci prijave čiji posmatrači prate izbore.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender