Zvornik: Posebna sjednica Vlade RS u “Alumini”

Zvornik: Posebna sjednica Vlade RS u “Alumini”

Zvornik: Posebna sjednica Vlade RS u “Alumini”

U obraćanju novinarima nakon posebne sjednice Vlade održane u Fabrici glinice “Alumina”, uz prisustvo radnika, rukovodstva i čelnika grada, Cvijanovićeva je poručila da će vlast biti uz radnike i u svim izazovima koji predstoje u budućnosti.

Odgovarajući na strahovanja radnika, Cvijanovićeva je izrazila uvjerenje da će “Alumina” biti među 10 odsto preduzeća u Srpskoj koja uspješno nastave rad nakon stečaja, jer je riječ o privrednom gigantu koji ima dobre poslovne rezultate i osiguranu proizvodnju i tržište.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je novinarima da se Vlada prema “Alumini” odnosi kao i svim privrednicima u Srpskoj, a da ova fabrika svojim radom, angažovanjem radnika, uprave i cijele lokalne zajednice opravdava svaku pruženu pomoć, što nije uvijek slučaj u firmama gdje je Vlada intervenisala.

Tegeltija je najavio da će Vlada odobriti “Alumini” kratkoročni kredit od tri miliona KM, na godinu dana, kod Investiciono-razvojne banke.

“Griješe svi špekulanti koji misle da će naplatiti fiktivna potraživanja i zaustaviti Fabriku `Alumina`. Sudski procesi mogu da traju i sto godina, ali tu se odlučuje samo o strukturi vlasništva u fabrici gdje Vlada ima najveće učešće, a nama je važno da proizvodnja teče i da su radnici zaposleni”, poručio je Tegeltija.

“Nismo ni svjesni šta je sve bilo potrebno za taj uspjeh da, umjesto na groblju željeza, danas u ovom fabričkom krugu sa više od 1.000 radnika držimo sjednicu Vlade”, rekao je Tegeltija na posebnoj sjednici Vlade koja se održava u “Alumini”.

U obraćanju na zasjedanju, kojem prisustvuju rukovodstvo i radnici fabrike, kao i gradski čelnici, Tegeltija je rekao da su za postizanje ovog cilja u Vladi donesene brojne teške odluke.

On je zahvalio svima koji su omogućili očuvanje i današnji uspješan rad “Alumine” i koji su vjerovali Vladi Srpske u teškim vremenima kada su vlasnici iz Litvanije pobjegli i ostavili fabriku praznu, prijeteći da će privatnim obezbjeđenjem spriječiti ulazak radnika.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević rekao je da je “Alumina”, uprkos svim teškoćama sa kojima je suočena, u prošloj godini poslovala sa dobitkom od 1,5 miliona KM, uz prihod od 165,5 miliona KM.

On je istakao da je, osim očuvanje postojećih radnih mjesta, u Fabrici zaposleno još 200 radnika.

Stečajni upravnik Lazo Đurđević rekao je na sjednici Vlade da su pozicije “Alumine” vrlo dobre, dok je predsjednik Upravnog odbora Mile Matić najavio pet novih proizvoda u toku godine u ovom privrednom gigantu, prvi put nakon 30 godina rada.

U ime lokalne zajednice, načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović zahvalio je članovima Vlade što su imali volje, znanja i snage da se izbore sa problemima u “Alumini”, koja je nosilac privrednog razvoja opštine u regiona.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i članovi Vlade danas su, nakon sjednice Vlade u Fabrici glinice “Alumina” u Zvorniku, razgovarali sa radnicima u fabričkom restoranu.

Osim što je ovo bilo prvo zasjedanje Vlade koje se održava u fabričkom krugu, sjednica je posebna i po tome što su premijer Željka Cvijanović i članovi Vlade stigli na zasjedanje autobusom.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender