06. 12. 2021.
Biciklom od Trebinja do Grčke (VIDEO)

Biciklom od Trebinja do Grčke (VIDEO)

Biciklom od Trebinja do Grčke (VIDEO)

Zatekli smo ga u Mrkonjićima na trideset drugom kilometru jutarnje vožnje. Prešao je tek pola puta. Još se nije ni zadihao ni oznojio. A ovo je samo priprema za veliku proljećnu turu koja ga čeka za mjesec – dva. Sa ekipom spremnih i upornih mladića Vojislav Prelević iz Trebinja će se po treći put na biciklu zaputiti ka Grčkoj.

– Prvo smo pješke 1997. godine, a 2011. godine smo išli biciklom. Ove godine planiramo opet biciklima na Svetu Goru. Koliko je to kilometara? To je negdje oko, sad ćemo ići preko Albanije pa će biti nešto kraće oko 800 – 900 kilometara. Da li je to u cugu ili ćete spavati? Ne, ne u cugu to planiramo za pet šest dana preći, spavaćemo negdje ćemo noćivati, možda ćemo nositi šatore – kaže Prelević.

Vojo je radio u trebinjskoj Industriji alata. Za 40 godina staža nije sjeo u auto. Ruta kuća – posao, posao – kuća postepeno se produžavala. Hercegovinu je na dva točka obišao uz duž i poprijeko. Zna joj svaki kamen i svaku stazu. I do Podgorice je stigao k’o od šale. Jutarnju kafu često pije pored mora u komšijskom Dubrovniku ili Herceg Novom. Tamo stigne za manje od dva sata.

S druge strane vožnja do Beograda bila je veliki izazov. Bez prestanka je vrtio pedale skoro 28 sati i stigao do cilja. Naoružan samo bočicom vode i po kojom voćkom Vojislav je na dva točka prešao više od stotinu hiljada kilometara. Ali njegova priča možda ne bi ni bila tako posebna da ne ulazi u osmu deceniju života. Godine idu, kilometri se nižu, ali Vojov sportski duh i vrhunska kondicija ostaju isti.

– Da ne bih vozio auto vozim bicikl i to ipak predstavlja neko zadovoljstvo. Isto kao što onima što sjede u kafanni predstavlja zadovoljstvo da sjede i piju kafu, ja meni je zadovoljstvo ovo – ističe Prelević.

Sa Vojislavom Prelevićem će put Grčke krenuti još nekoliko trebinjskih biciklista. Svi su skoro duplo mlađi od njega ali vjerovatno će ih ostaviti koji kilometar za sobom, kažu. Tako je svaki put jer Voju još niko ne može izaći na crtu. On je rođen za biciklo, a svako bickilo pravljeno je po njegovoj mjeri šale se uporni sportisti dok se pripremaju za novi veliki izazov.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender