02. 12. 2021.
Cvijanovićeva: Vlada pokazala socijalnu osjetljivost

Cvijanovićeva: Vlada pokazala socijalnu osjetljivost

Cvijanovićeva: Vlada pokazala socijalnu osjetljivost

“Vlada je pokazala socijalnu osjetljivost i pokazala da je narodna Vlada, intervenisali smo prema onima kojima je pomoć potrebna i ne samo da smo održali nivo određenih prava nego smo ih i povećali”, rekla je Cvijanovićeva nakon usvajanja godišnjeg izvještaja na zasjedanju Vlade u fabrici glinice “Alumina” u Zvorniku.

Sumirajući godinu dana rada Vlade, Cvijanovićeva je podsjetila da su penzije povećane za 7,3 odsto, da su ove godine porodične i lične invalidnine povećane za pet odsto i da je poboljšan materijalni status budžetskih korisnika sa nižom i srednjom stručnom spremom.

“Iako živimo u složenim prilikama krize, održali smo investicioni ciklus i u Republici Srpskoj nisu stali radovi na velikim infrastrukturnim projektima, nego su i pojačanog intenziteta, a to je preduslov ekonomskog razvoja”, istakla je Cvijanovićeva.

Vlada je, prema njenim riječima, preduzimala niz mjera koje su bile usmjerene na rasterećenje privrede, kao što je uvođenje neoporezivog dijela dohotka od 200 KM mjesečno, a uslijediće i reforma sistema fiskalizacije kojom će se rasteretiti mala, sitna privreda.

Cvijanovićeva je istakla da su doneseni zakoni koji poboljšavaju ili olakšavaju mogućnost za održavanje likvidnosti privrednih subjekata, da su nastavljene aktivnosti na razvoju bolničkog sistema i zdravstvenog sektora, te da se radilo na konsolidaciji penzijskog i zdravstvenog fonda.

“Ako uzmemo u obzir koliko su teške okolnosti u kojima smo funkcionisali, uz neizvjesnost aranžmana kakav je MMF, a nismo uspjeli da povučemo ni sopstvena sredstva od Elektroprenosa zato što je neko odlučio da to blokira, onda moram da kažem da smo postigli mnogo”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, prethodna godina završena je sa određenim pozitivnim pokazateljima kada je riječ o privrednom rastu, obim privredne proizvodnje i obim izvoza, što je dobro, ali nedovoljno da bi se značajnije odrazilo na bolji standard građana.

Cvijanovićeva je poručila da Vlada nikako ne smije da bude time zadovoljna, da zna šta treba ubuduće da radi i da će nastaviti timski da djeluje i rješava probleme koji su od značaja za život građana Republike Srpske.

U obraćanju novinarima, Cvijanovićeva je rekla da Vlada vrlo ozbiljno uzima u obzir potrebe boračke kategorije i da je opredijeljena da interveniše u korist svih kategorija stanovništva kojima je pomoć potrebna.

“Svaku grupaciju društva Vlada uvažava i otvoreni smo za razgovor o svim pitanjima i odlučni da zajedno rješavamo probleme”, poručila je Cvijanovićeva.

Na sjednici u Zvorniku, Vlada je donijela i odluku o dodjeli 100.000 KM kao pomoć za rekonstrukciju i modernizaciju porodilišta u gradu, a riješen je i problem vlasništva kojim se omogućava izgradnja regionalne deponije Crni vrh za sedam okolnih opština.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender