27. 09. 2021.
Vučić: Rasvijetljene 24 sporne privatizacije, pokrenuto 11 istraga

Vučić: Rasvijetljene 24 sporne privatizacije, pokrenuto 11 istraga

Frans pres o Vučiću – Eliot Nes na srpski način

Vučićeva politička karijera vrtoglavo je krenula uzlaznom putanjom nakon što je postao potpredsjednik vlade, nakon što je njegova stranka pobijedila na izborima u maju 2012, ističe AFP.

Agencija podsjeća da je Vučić, nekadašnji nacionalista, danas predani proevropljanin, jedan od najvatrenijih pristalica članstva Srbije u EU, koji obećava da će reformisati Srbiju u modernu evropsku državu.

Iako je 2012. glavni posao premijera dat socijalisti Ivici Dačiću, kako bi se dobila podrška njegove partije za koalicionu vladu, ubrzo je postalo jasno da je Vučić taj čija je zvijezda u usponu.

Postao je centralna figura u Dačićevoj administraciji, koja je često imala glavnu riječ u ključnim diplomatskim, ekonomskim i bezbjednosnim pitanjima.

AFP podsjeća da je Vučić 1993. bio član SRS i da je ubrzo postao jedan od njenih najviših zvaničnika, poznat po svojim tvrdokornim govorima kojima je branio akcije bh. Srba tokom rata u Bosni 1992-95.

“Ako ubijete jednog Srbina, mi ćemo ubiti 100 muslimana”, rekao je on u julu 1995.

Utoliko je veće iznenađenje predstavljalo kada je Vučić 2008. objavio da napušta radikale zajedno sa današnjim predsjednikom Tomislavom Nikolićem i osniva partiju desnog centra – Srpsku naprednu stranku koja se zalaže za saradnju sa Zapadom.

A 2010. Vučić je konstatovao da je “u Srebrenici počinjen užasan zločin”, rekavši ga je “sramota” zbog Srba koji su ga počinili.

“Ne krijem da sam se promenio… Ponosan sam na to”, rekao je on u intervjuu za AFP 2012.

Zbog borbe protiv korupcije, koja je dovela do hapšenja najpoznatijih tajkuna i bivših ministara, dobio je nadimak Eliot Nes, po legendarnom agentu FBI, kaže Frans pres.

Takođe je pokušao da se pozicionira kao jedina nada za posrnulu privredu zemlje, ulažući napore da privuče strane investicije – od kojih je najpoznatija prodaja srpskog avio prevoznika JAT Ervejza kompaniji Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja sada nosi ime Er Srbija.

Njegovi kritičari kažu da on teži autokratiji i cenzuri iz prošlosti, navodi AFP i dodaje da Vučić uspijeva da drži svoj lični život van očiju javnosti.

Ipak, ovaj otac dvoje djece dozvolio j uvid u svoj lični hobi 2009, kada se pojavio u srpskoj verziji TV šoua “Plesom do snova”.

Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender