Krim: 95,5% za Rusiju, sutra zahtjev

Krim: 95,5% za Rusiju, sutra zahtjev

Krim: 95,5% za Rusiju, sutra zahtjev

Ovo su rezultati koji su saopšteni nakon polovine prebrojanih glasova.

Kako su saopštile krimske vlasti, zahtjev za prisajedinjenje Rusiji biće upućen u ponedjeljak. Prethodno je ruski predsjednik Vladimir Putin poručio da će da poštuje želje naroda Krima.

Prethodno je objavljeno da se, prema rezultatima ankete, 93 odsto izašlih na današnji referendum izjasnilo se za prisajedinjenje Krima Rusiji. Anketu je sproveo Republički institut za politička i društvena istraživanja na 200 glasačkih mjesta na Krimu.

Prema riječima međunarodnih posmatrača na čijem je čelu Mateuš Piskorski iz Poljske, referendum je protekao u skladu sa međunarodnim standardima, prenijela je agencija Itar – tass.

Premijer Krima Sergej Aksjonov rekao je da će današnji referendum o pridruživanju Rusiji ući u istoriju.

“Danas smo doneli veoma važnu odluku koja će ući u istoriju”, objavio je Aksjonov na svom Ttviter nalogu, prenio je AFP.

Prema rezultatima ankete Republičkog instituta za politička i društvena istraživanja sprovedene na 200 glasačkih mjesta na Krimu, 93 odsto izašlih na današnji referendum izjasnilo se za prisajedinjenje Krima Rusiji, saopšteno je neposredno po zatvaranju birališta.

Prema riječima međunarodnih posmatrača na čijem je čelu Mateuš Piskorski iz Poljske, referendum je protekao u skladu sa međunarodnim standardima, prenijela je agencija Itar – tass.

Vicepremijer Krima Rustam Temirgalijev rekao je da rezultati ankete predstavljaju pobjedu naroda Krima.

“Devedeset tri procenta glasalo je za pripajanje Rusiji, a sedam za Ukrajinu. To je pobjeda. Ura!”, rekao je Temirgalijev.

Na referendumu je zabilježen veoma visok odziv birača, viši od 80 odsto, a na referendumu građani su odgovarali na dva pitanja – “Da li ste za ujednjenje Krima i Rusije s pravom subjekta Ruske Federacije?” i “Da li ste za obnavljanje Ustava Republike Krim iz 1992. godine i status Krima kao dela Ukrajine?”.

Na referendumu o statusu ukrajinskog poluostrva Krim do 17 časova po lokalnom vremenu, glasalo je 80 odsto građana, podaci su sajta referenduma o statusu Krima.

Ove podatke, međutim, treba uzeti sa rezervom, s obzirom na to da su hakeri ranije napali sajt referenduma o statusu Krima.

U Simferopolju je odmah po zatvaranju birališta počelo okupljanje građana sa ruskim zastavama na glavnom trgu, a prema posljednjim informacijama tamo je prisutno oko 15.000 građana koji proslavljaju referndumski rezultat.

Agencija AP navela je da krimski referendum „ne samo da suočava Moskvu sa sankcijama Zapada, već može da podstakne pro-ruska osjećanja na istoku Ukrajine i da dovede do novih podjela“.

“Napuštanje Ukrajine i ulazak u sastav Rusije predstavlja najozbiljnije prekrajanje granica od 2008. godine i kosovske deklaracije o nezavisnosti“, ocijenila je agencija AFP.

BBC ističe da je mnogo Krimljana, koji su proukrajinski orijentisani, bojkotovalo ovaj referendum. Britanski javni servisa navodi da su etnički Tatari, koji na Krimu čine 12 odsto populacije, uglavnom nisu izašli na ovaj referendum.

– SAD odbacuju referendum na Krimu o odvajanju od Ukrajine i prisajedinjenju s Rusijom uz ocjenu da je u suprotnosti s ukrajinskim ustavom, saopštila je Bijela kuća.

– Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će razmatrati rezulate referenduma na Krimu, ali kada oni budu konačni.

– London i Pariz saopštili da ne priznaju rezultate referenduma na Krimu. Velika Britanija: Ismijavanje demokratije.

– Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, saopštio je da je referendum na Krimu nelegalan i da je iskomplikovao rešenje ukrajinske krize.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender