30. 11. 2021.
Referendum na Krimu: Sa Rusijom ili Ukrajinom?

Referendum na Krimu: Sa Rusijom ili Ukrajinom?

Referendum na Krimu: Sa Rusijom ili Ukrajinom?

Predsjednik Komisije krimske skupštine za pripremu referendum Mihail Mališev saopštio je danas da građani Krima, koji biraju između Rusije i Ukrajine, od otvaranja biračkih mjesta glasaju vrlo aktivno i da je registrovana visoka izlaznost birača, prenijele su ruske agencije.

“Ljudi masovno dolaze na biračka mjesta od ranog jutra, to se nije dešavalo od vremena Sovjetskog Saveza”, rekao je Mališev, prenosi Itar-Tas s.

Rusija je ranije najavila da će uvažiti mišljenje stanovništva Krima, a ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da odluka o njegovom održavanju “u potpunosti odgovara normama međunarodnog prava”, dok vlasti u Kijevu i zemlje Zapada referendum smatraju nelegalnim.

Krimska skupština je 6. marta donijela načelnu odluku o pristupanju Rusiji s pravom subjekta federacije, a na referendumu građani odgovaraju na dva pitanja – “Da li ste za ujednjenje Krima i Rusije s pravom subjekta Ruske Federacije?” i “Da li ste za obnavljanje Ustava Republike Krim iz 1992. godine i status Krima kao dijela Ukrajine?”.

Na referendumu mogu da učestvuju punoljetni građani Ukrajine registrovani na Krimu, kao i u gradu sa posebnim statusom, Sevastopolju, u kom se nalazi ruska Crnomorska flota.

Za plebiscit je odštampano 1.512.725 biračkih listića na ruskom, ukrajinskom i krimsko-tatarskom jeziku, koliko ima građana sa pravom glasa, od čega u Sevastopolju 309.774.

Na Krimu će biti otvoreno 1.239 biračkim mjesta, uključujući 192 u Sevastopolju.
Tokom glasanja u Sevastopolju su milicija i služba za vanredne situacije pojačali nivo bezbjednosti a na ulicama će biti angažovani odredi samoodbrane.

Glasanje će trajati 12 sati i biće završeno u 19 sati po srednjoevropskom vremenu.

Prvi zvanični rezultati, kako je najavio predsjednik komisije za pripremu referenduma Mihaila Mališeva biće objavljeni do kraja dana a konačni sutra, 17. marta.

Za praćenje referenduma prijavilo se vise od 800 novinara, kao i vise od 180 posmatrača iz 23 zemlje.
Ukoliko birači odluče za ujedinjenje sa Rusijom, Krim će se obratiti Rusiji sa predlogom o prijemu na osnovu odgovarajućeg međudržavnog dogovora u sastav Ruske Federacije, dok Sevastopolj ima namjeru da bude odvojeni subjekt, poput Sankt-Peterburga ili Moskve.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender