30. 11. 2021.
RIK Srbije: 6.765.998 sa pravom glasa

RIK Srbije: 6.765.998 sa pravom glasa

Srbija bira novi parlament

Na zbirnom izbornom listiću je 19 lista stranka koalicija i grupa građana, od toga sedam manjinskih, na kojima je ukupno 3.020 kandidata za poslanika.

Portparol Misije OEBS-a Nikola Gaon rekao je za Betu da su jutros otvorena sva biračka mjesta u 10 centara i 15 ogranaka tih centara na Kosovu i Metohiji.

U Kosovskoj Mitrovici jutros je sa 15 minuta zakašnjenja otvoren birački centar, a za organizaciju izbora zadužen je OEBS. Na Kosovu i Metohiji pravo glasa ima 107.958 birača koji svoju građansku dužnost mogu da ostvare na na ukupno deset biračkih centara i petnaest ogranaka.

Istovremeno kada i vanredni parlamentarni i beogradski izbori danas se održavaju lokalni izbori u pet opština: Pećincima, Boru, Negotinu, Sevojnu i Aranđelovcu.

Građani Beograda danas će, osim za novi sastav Skupštine Srbije, glasati i na beogradskim izborima, a 1.597.624 birača u prestonici biraće između 23 liste.

Na Kosovu i Metohiji glasa se na 90 biraćkih mjesta. Glasaće se i na 35 biračkih mjesta u 20 država.

Izborna tišina traje do 20 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta. To znači da stranke ne smiju voditi kampanju preko sredstava javnog informisanja, ne smiju održavati javne skupove i objavljivati procene izbornih rezultata, slati poruke biračima i postavljati propagandni materijal na razdaljini manjoj od 50 metara od biračkog mjesta.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender