27. 09. 2021.
Veto Rusije na rezoluciju o Krimu

Veto Rusije na rezoluciju o Krimu

Veto Rusije na rezoluciju o Krimu

Ovim nacrtom su se države i međunarodne organizacije pozivale da ne priznaju njegove rezultate.

Itar-Tass navodi da je Kina pri glasanju bila uzdržana. Nacrt rezolucije podnijele su SAD ranije ove sedmice.

Agencija AP navodi da su pristalice rezolucije koju su predložile SAD znale da će Rusija, kao jedna od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, iskoristiti svoje pravo veta, ali su ipak rezoluciju stavili na glasanje, kako bi pokazali koliko je jako protivljenje ruskom preuzimanju Krima.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin rekao je prije sjednice da “neće biti iznenadjenja”.

Američka ambasadorka pri SB Samanta Pauer je izjavila da je “izolovana i sama” Rusija blokirala rezoluciju, dok se njene trupe gomilaju na ukrajinskoj istočnoj granici i da je to “tužan, ali značajan momenat”.

Kina je često podržavala Rusiju u SB-u, naročito u glasanjima koja su se odnosila na krizu u Siriji, pa zapadne diplomate njenu današnju uzdržanost tumače kao najbolji mogući ishod.

Kina je bila uzdržana i kada se u SB-u glasalo o sličnoj međunarodnoj krizi, povodom sukoba Rusije i Gruzije 2008. godine.

Ova zemlja je veoma osjetljiva po pitanu teritorijalnog integriteta, zbog Tibeta i nekih drugih domaćih oblasti u kojima tinjaju separatističke težnje.

U nacrtu rezolucije se apeluje na sve strane da odmah krenu u mirno rješavanje spora kroz direktan politički dijalog, kao i da se zaštite prava manjina u Ukrajini.

Ruski stalni predstavnik u UN, Vitalij Čurkin, je izjavio kako Rusija nije mogla da podrži američki nacrt rezolucje o Krimu, jer je u suprotnosti sa pravom naroda na samoopredjeljenje iz člana 1 Povelje UN.

Čurkin napominje da je taj princip potvrđen i u Deklaracji UN o principima medđunarodnog prava iz 1970, kao i u više odluka Generalne skupštine UN i Helsinškom završnom aktu iz 1975. godine.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender