Otvorena izložba fresaka i ikona “Da se ne zaboravi”

Otvorena izložba fresaka i ikona “Da se ne zaboravi”

Otvorena izložba fresaka i ikona “Da se ne zaboravi”

Izložba će biti otvorena do ponedjeljka, 24. marta, a njen moto “Da se ne zaboravi” odabran je zbog ugašenih ljudskih života, ali i velikog broja svetinja koje su uništene tokom pogroma.

Arhimandrit Danilo LJubotina, koji je u ime NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja otvorio izložbu, poručio je da se ne smije zaboraviti stradanje svetih ikona na svetom srpskom mjestu – Kosovu i Metohiji.

“Stradanje od pre deset godina mora da ostane u našim sećanjima i moramo stalno podsećati na to, da bi sačuvali istinu i pred sobom i pred svetom”, istakao je arhimandrit LJubotina.

Protojerej Radomir Popović je na otvaranju izložbe rekao da ona predstavlja “otimanje od zaborava”, te da izložene svete ikone imaju zadatak da podsjete i prijatelje i neprijatelje srpskog naroda na najveći pogrom koji se desio u mirnodopsko vrijeme i to pred očima 10.000 stranih vojnika.

“Osim što izložba podsjeća na pogrom od pre deset godina, ovo je naš način da podsetimo i na bombardovanje Srbije 1999. godine, kada je proterano 250.000 ljudi, a stradalo oko 4.000, od kojih i 88 dece”, naglasio je Popović.

Napominjući da “srpski memento mnogima smeta”, Popović je rekao da srpski narod treba da oprosti svima koji su mu nanijeli zlo, ali nikako i da zaboravi svoja stradanja.

“Možda bi svet hteo da zaboravimo i 1594. godinu i spaljivanje moštiju Svetog Save donesenih iz Mileševe? Srpski narod ne sme zaboraviti posthumno skrnavljenje moštiju svog sveca, kao ni stradanja koja su se desila, te se i dalje dešavaju na našoj svetoj zemlji Kosovu i Metohiji”, naglasio je protojerej Popović.

Poseban naglasak ove izložbe kopija ikona i fresaka iz manastira i crkava sa područja južne srpske pokrajine stavljen je na devastaciju prizrenske crkve Bogorodice LJeviške i njenog živopisa, koji je bio od neprocjenjivog značaja za srpsku kulturu.

Prvu izložbu kopija fresaka i ikona sa Kosova i Metohije otvorio je u Galeriji fresaka Narodnog muzeja u Beogradu blaženopočivši patrijarh srpski Pavle 2005. godine.

Izložba sa dopunjenom postavkom, a na istu temu, je predstavljena i javnosti u Minhenu, Bostonu, NJujorku, Nišu, Kraljevu, Sarajevu i drugim gradovima.

Organizator izložbe je visoka škola “Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnosti i konservaciju”.

U talasu nasilja na Kosovu i Metohiji od 17. do 19. marta 2004. godine ubijeno je 19 civila, od kojih osam Srba i 11 Albanaca, a više od 900 osoba je povrijeđeno.

Etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, porušeno je, zapaljeno ili teško oštećeno 935 srpskih kuća i deset društvenih objekata. Uništena su i 72 vozila UN.

U pogromu je uništeno ili do temelja spaljeno 39 hramova SPC, među kojima 18 spomenika kulture, poput hrama Bogorodice LJeviške u Prizrenu.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender