28. 09. 2021.
Pariz dobija prvu gradonačelnicu

Pariz dobija prvu gradonačelnicu

Pariz dobija prvu gradonačelnicu

Izbori za gradonačelnika Pariza – što je jedan od najpoželjnijih poslova u francuskoj politici – kao i za predsjednika više hiljada opština širom zemlje održavaju se u dva kruga 23. i 30. marta.

Za čelnu poziciju prestonice bore se dvije kandidatkinje koje obećavaju da će poboljštati bezbjednost i saobraćaj i olakšati život građanima u jednom od najskupljih gradova svijeta.

Kandidat socijalista je diskretna i vrijedna An Idalgo, koja se smatra favoritom na lokalnim izborima u Parizu, uprkos velikoj nepopularnosti socijalističke vlade predsjednika Fransoa Olanda.

Idalgo (54), koja ima iskustvo na svojoj strani pošto je 13 godina bila zamjenica odlazećeg gradonačelnika Betrana Delanoea, vodi tihu kampanju i kaže da više voli da razgovara sa običnim Parižanima, nego da bude medijska zvijezda.

Prema najnovijim anketama,ona je u prednosti nad svojom rivalkom Natali Kosjisko-Morize (40), novom zvijezdom u usponu iz redova Unije za narodni pokret, stranke bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija.

“Veoma sam smirena, opuštena i odlučna. Okrenućemo novi list u našem gradu. Uhvatićemo se u koštac sa novim izazovima po pitanju ekoligije, solidarnosti i demokratije”, rekla je Idalgo za AP.

U početku se vjerovalo da njena ambiciozna protivkandidatkinja Natali Kosjisko-Morize, nekadašnja ministarka životne sredine tokom Sarkozijevog mandata koja ne krije da bi jednog dana mogla da se kandiduje i za predsjednika Francuske, ima realne šanse da osvoji Pariz.

Ali njena kampanja je kompromitovana nesuglasicama u vlastitoj stranci koje bi mogle da je koštaju dragocjenih glasova u nekim distriktima.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender