Patrijarh Irinej: Zločini na Kosovu nekažnjeni jer su žrtve Srbi

Patrijarh Irinej je, na svečanoj akademiji povodom 10 godina od martovskog pogroma nad Srbima na Kosmetu, rekao da je zločin koji se desio pred očima “kulturne” Evrope i cijelog svijeta izignorisan jer su žrtve bili Srbi.

On je naglasio da upravo stoga 17. mart 2004. godine treba da bude podsjetnik na nešto što nije trebalo nigdje i nikome da se desi.

“Ovaj dan je podsjetnik da je Kosovo bilo i ostalo srpsko, da pored svetinja koje predstavljaju svjetsku baštinu treba da obitava narod koji ga je podigao. Očekujemo da ono što je vjekovima bilo naše, naše i ostane. Da se korijeni ne ugase, da svetinje budu zaštićene, da se minimum mira podari na Kosmetu”, poručio je patrijarh Irinej sa akademije održane u Narodnom pozorištu u Beogradu.

On je rekao da je nakon pogroma strašno otići u Prizren, gdje su nekad stolovali srpski carevi i da je zastrašujuće što je “srpska svetinja ostala bez Srba”.

Patrijarh Irinej dodao je da je još strašnije što “šiptari ne daju mira ni mrtvima” i što na cijelom Kosmetu skrnave i uništavaju srpska groblja.

“Čime je to zaslužio narod koji je zadužio svijet svojom kulturom i svojim svetinjama. To je ono na šta čekamo odgovor od onih koji su prozvani da razmišljaju”, rekao je patrijarh srpski Irinej.

Predsjednik Udruženja srpsko-jevrejskog prijateljstva iz Јerusalima Mihail Frojnd ocijenio je da je na Kosmetu u martu 2004. godine počinjen zločin protiv čovječnosti i morala i grijeh prema Bogu, te da on predstavlja “mrlju na licu Evrope” i svijeta, koji ga nisu ničim osudili.

“Јevrejski rabini su prije više od 1.500 godina donijeli propis da je onaj ko zločin može da osudi, a to ne učini, kriv u istoj mjeri kao i onaj ko ga je počinio”, rekao je Frojnd.

On je dodao da grijeh čini još većim to što za zločine niko do sada nije odgovarao, kao i to što niko ne reaguje na uništavanje preostale srpske kulturne baštine na Kosmetu.

“Nisu mogli da izmijene prošlost, pa su odlučili da je sahrane. Zaboravili su da su Srbi hrabar narod i da je istina na njihovoj strani”, naveo je Frojnd.

On je naglasio da Јevreje i Srbe vijekovima unazad povezuje istorija i sudbina i dodao na srpskom jeziku da Srbi u odbrani Kosmeta nisu sami i da Јevreji neće zaboraviti mart, 2004. godine.

U talasu nasilja koje je počelo 17. marta prije 10 godina na Kosovu i Metohiji poginulo je 19 civila, 950 ljudi je povrijeđeno, a 4.000 protjerano. Uništeno je više od 900 objekta, uključujući 35 srpskih crkava i manastira.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender