30. 11. 2021.

Prvi grad koji je zabranio prodaju flaširane vode

Voda u plastičnim flašama više nije dobrodošla u San Francisku , prenosi portal Danas.hr. To je prvi veliki grad u kojem je zabranjena prodaja i distribucija flaširane vode u pakovanjima od pola litre i manje u prostorima u vlasništvu grada.

Gradsko vijeće jednoglasno je podržalo tu meru, koja je nastavak gradskog plana da potpuno prestane da zakopava ili spaljuje otpad do 2020. godine.

Još 2007. godine taj grad je zabranio kupovinu flaširane vode gradskim novcem. To je učinilo i šest država i barem 140 gradova u SAD. San Francisko je prvi veliki grad koji je zabranio prodaju flaširane vode u malim pakovanjima.

Grad je objavio da se procjenjuje da širom svijeta svake godine na desetine miliona boca završi na smetlištima. Više od 75 posto od 50 milijardi boca vode koje se konzumiraju u Americi ne završi u reciklaži već na deponijama ili u prirodi.

“S obzirom na to da San Francisko ima čistu i jeftinu vodovodnu vodu, moramo se otarasiti naše zavisnosti od plastičnih boca”, rekao je Dejvid Čiu, odbornik grada i okruga San Francisko koji je predložio ovu mjeru.

“Industrija flaširane vode troši milione dolara godišnje kako bi potkopala povjerenje koju javnost ima u vodu iz vodovoda”, dodala je aktivistkinja Loren Deruša.

Ostalo je još samo da ovu odluku potpiše gradonačelnik Ed Li.

Nije iznenađenje da se predstavnici proizvođača flaširane vode protive ovoj zabrani, a kao razlog navode potrošačko pravo izbora.

“Voda je korisna za ljude, a oni bi trebalo da imaju pravo izbora kako će da je piju – iz česme, fontane ili ambalaže koju je moguće reciklirati”, saopštila je Američka asocijacija proizvođača pića.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender