Prvi slučaj bliskoistočnog virusa

Prvi slučaj bliskoistočnog virusa

Virusi se mogu modifikovati u lijek

Taj princip je poznat već više od 100 godina. Kod nekih pacijenta koji su istovremeno imali rak i virusnu infekciju dolazilo je do situacija da tumor djelimično ili potpuno nestane.

Modifikovani virusi rubeole mogu pomoći u borbi protiv raka – smatraju sručnjaci, kojima su kao polazna tačka poslužili virusi kojima se mala djeca cijepe za imunitet.

NJemački naučnici modifikovali su neke viruse toliko da djeluju specifično na tzv. matične stanice tumora.

Prvi korak infekcije jeste prodor u stanicu. Za tako nešto virusima je potreban receptor koji im “otvara vrata” u stanicu.

Naučnici su to uspjeli da postignu pa su modifikovali viruse tako da koriste receptor koji se veže samo za matične stanice raka.

Virusi se modifikuju u procesu genetskog inženjeringa. Naučnici za sve poznate viruse imaju saznanja o bitnim nasljednim osobinama i mogu ih modifikovati, odnosno izmijeniti.

Jedna od najčešćih modifikacija sastoji se u ugradnji tzv. genetičkih markera u gen virusa. Ti markeri se nakon infekcije pretvaraju u bjelančevine koje daju signale, a signali se mogu vidjeti pod mikroskopom ili izmjeriti u krvi.

Tako se uvijek tačno zna da li se virus nalazi u tijelu pacijenta, u kojoj mjeri i koliko dugo je tu.

Virusi se mogu i dodatno modifikovati tzv. “samoubilačkim genima”. Virus rubeole je tako u stanju da prepozna poseban receptor koji je čest kod stanica raka.

Virus se veže za taj receptor, prodire u stanicu, razmnožava se i stanicu tumora primorava na “samoubistvo” – navode njemački mediji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender