27. 09. 2021.
Tužilaštvo ignoriše zahtjeve za ekshumacijom iz jame Kazani

Tužilaštvo ignoriše zahtjeve za ekshumacijom iz jame Kazani

Tužilaštvo ignoriše zahtjeve za ekshumacijom iz jame Kazani

“Prema usmenim informacijama koje sam dobio iz Instituta za nestala lica BiH, posebni tužilac u Tužilaštvu BiH Munib Halilović je, u odgovoru na zahtjev za ponovnom ekshumacijom iz jame Kazani, naveo da Institut nije ponudio dovoljno argumenata i osnova da bude nastavljena ekshumacija iz ove zloglasne jame”, rekao je Mandić.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo BiH traži dopunu izvještaja, odnosno, čvrste dokaze da postoji još posmrtnih ostataka u Kazanima. “Smatram da Tužilaštvo BiH od nas očekuje da mi sami siđemo u jamu i da izvadimo neku kost, pa da im je odnesemo na sto i kažemo `eto, vidite da ima još posmrtnih ostataka u jami Kazani`. Ako su oni ubijeđeni da nema potrebe za ponovnom ekshumacijom, onda neka nam kažu gdje su nestali Srbi za koje se zna da su odvedeni na Kazane i tu poklani i pobijeni, a neki i živi bacani u tu jamu”, ogorčen je Mandić.

Mandić ističe da ima osjećaj da tužioci BiH znaju gdje su nestali Srbi, pa ih poziva da kažu gdje su Srbi iz Vrbovske ulice, sa Alipašina polja, iz cijelog Sarajeva, ako već njihovi posmrtni ostaci nisu na Kazanima ili na smetljištvu u Buća potoku, gdje Tužilaštvo BiH, takođe, pravi opstrukciju, ponašajući se kao “pion bošnjačke političke vrhuške”.

“Samo tražimo istinu i da nam se omogući pronalaženje i predaja posmrtnih ostataka nevinih srpskih žrtava da ih dostojno sahranimo, u skladu sa našom pravoslavnom vjerom i tradicijom”, poručio je Mandić.

Prema njegovim riječima, ranije je pregledan samo prvi nivo jame Kazani, a druga dva niža nivoa nisu. “Pa ne misle valjda u Tužilaštvu BiH da mi sami možemo da sklonimo kamenje, smeće i minsko-ekspolozivna sredstva koja su namjerno nabacana preko tijela ubijenih Srba. Sve i da to hoćemo, ne možemo bez naredbe Suda BiH i instrukcija Tužilaštva BiH, koji uporno nastavljaju sa opstrukcijom traženja nestalih sarajevskih Srba”, rekao je Mandić.

On je dodao da će Institut za nestala lica pokušati da dopuni svoj zahtjev i da dokaže Tužilaštvu BiH da ima osnova za ponovnu ekshumaciju jame Kazani.

Institut za nestala lica BiH uputio je 21. februara zahtjev Tužilaštvu BiH za pokretanje postupka u Sudu BiH za izdavanje naredbe za ponovnu ekshumaciju iz jame Kazani, i nakon što je tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine razmotrio taj zahtjev, sačinio je i uputio ovaj odgovor Institutu.

Prema saznanjima Instituta za nestala lica BiH, u jamu su bačene na desetine pobijenih sarajevskih Srba, pretežno sa područja opština Stari Grad i Centar, a preko tijela je bačeno mnoštvo minsko-ekpslozivnih sredstava i smeća, te minirana velika stijena koja je zatrpala otvor te jame.

Vojni sud i Tužilaštvo u Sarajevu u novembru 1993. godine izvršili su ekshumaciju na Kazanima, a uvidom u evidenciju KJKP “Pokop” Sarajevo evidentno je da je sa te lokacije na obdukciju u mrtvačnicu bolnice Koševo dovezena 31 vreća sa ljudskim posmrtnim ostacima.

Tom prilikom identifikovana su tri lica i to Ranko Frankić, Branislav Blagojević i Branislav Radosavljević.

U zahtjevu Instituta za nestala lica upućenom Tužilaštvu BiH navedeno je da je 27. novembra 1998. godine tadašnja Komisija za traženje nestalih Republike Srpske izvršila ekshumaciju na lokalitetu pomoćnog stadiona “Koševo” i tom prilikom je ekshumirano 28 vreća u kojima su se nalazili posmrtni ostaci najmanje 23 tijela, što je utvrđeno forenzičkom i DNK-analizom.

Komisija za traženje nestalih Republike Srpske na lokalitetu Kazani izvršila je ekshumaciju i 31. maja 2000. godine i tada su pronađeni ostaci najmanje jednog tijela, koje nije identifikovano.

Institut za nestala lica BiH predložio je Tužilaštvu BiH da za ponovnu ekshumaciju na Kazanima angažuje Zavod za sudsku medicinu u Banjaluci, a da pronađeni skeletni ostaci budu prevezeni u Spomen-kosturnicu u Miljevićima, opština Istočno Novo Sarajevo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender