Amerikanci već odnijeli zlato iz ukrajinskog trezora?

Riješena je zagonetka o krijumčarenju nekoliko tona najvrijednijih dragocjenih metala i umjetničkih eksponata iz ukrajinskog Gokhrana (trezora).

Naime, 7. marta u 2 časa iza ponoći dragocjenosti su u kamionima pod zaštitom ukrajinske obavještajne službe (SBU) dopremljene do kijevskog aerodroma Borispolj, bez carinske inspekcije. Prema pouzdanim izvorima, iz javnih repozitorijuma Ukrajine u nekoliko kamiona iste noći su izvezene dragocjenosti čija ukupna vrijednost, prema bivšem ukrajinskom predsjedniku Leonidu Kučmi (2003), iznosi oko 27 milijardi dolara. Među dragocjenostima se nalaze drevni zlatni nakit, umjetničke slike, jedinstveni istorijski artefakti.

Čak i za vreme Viktora Juščenka američke obavještajne agencije pokušale su da izvezu ove vijrednosti, među kojima su i dragulji „blaga Skita“. Režim u Ukrajini dobrovoljno ih je predao svojim američkim gazdama kao obezbjeđenje za kredit za finansiranje već okončanog puča i vojne provokacije protiv Rusije, koja se sprema. Bez obzira na ishod ovog drugog, Amerikanci i njihove sluge u Kijevu osigurali su se od moguće štete.

Na to da se očekuje vojna provokacija krupnijih razmjera ukazuje koncentracija ukrajinskih trupa blizu Hersona, u južnoj Ukrajini, kao i histerija sa mobilizacijom rezervista, koji bi trebalo da, zajedno sa borcima Desnog sektora, pripreme napad na Krim. Sve to prati snažna antiruska propaganda o „agresiji na Krimu“, koja se vrši i sa TV kanala na ruskom jeziku za što potpuniju dezinformaciju građana Ukrajine. Izdaju se i saopštenja o kretanju prema Sevastopolju američkih nosača aviona (što je za sve poznavaoce situacije jednostavno smešno) za potpuno uništenje ruskih snaga u Krimu. Cijela kampanja potpuno je verna kopija situacije u Gruziji u julu 2008, i cjelovitoj slici nedostaje samo još figura Sakašvilija u ukrajinskoj administraciji.

Iza samoproglašene vlasti Kijeva stoji američka klika opredijeljena za rat sa Rusijom, koja je u žurbi da podigne uloge do kraja marta, kada slijedi usvajanje američkog budžeta za narednu finansijsku godinu. Da bi se izbjeglo smanjenje vojnih izdataka, što je planirao Barak Obama, potrebno je da se stvori opasnost od novog svetskog rata, koji, bez opasnosti za SAD, može da se izvede u ukrajinsko-ruskom vojnom sukobu na Krimu. Uporedo s tim sukobom zamajac hvata i globalni finansijski i ekonomski rat, koji bi preko sankcija morao da uništi ruski finansijski sistem, što će dovesti do kraha niza sistemski važnih evropskih banaka. To će omogućiti američkoj oligarhiji da u ratu sa Rusijom otpiše svoje dugove u piramidalnim shemama, koje se ruše, čime će se ublažiti dejstvo finansijske krize.

Teško da plaćanjem troškova američke pomoći i podsticanja nasilja među ukrajinskim nacistama blagom Ukrajine Jacenjuk i Turčinov razumeju igru u kojoj učestvuju. Baš kao naivne evropske diplomate, zvaničnici i političari, koji žure da legitimišu očigledno kriminalni ukrajinski režim. Postoji nada u zdrav razum velikog evropskog biznisa i američkih korporacije koje sarađuju s Rusijom, kao i u razmišljanje Vladimira Putina. Svima njima ostaje 2-3 dana da osujete taj đavolski plan. Troškove njegove primjene već je platio ukrajinski narod, kome je američka geopolitička igra namijenila ulogu žrtve.

Zavtra, Novi Standard- Preveo SRĐAN ĐURIĆ

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender