16. 01. 2022.
Dodik pozvao SDS da podnese zahtjev za prijevremene izbore

Dodik pozvao SDS da podnese zahtjev za prijevremene izbore

Dodik: Ešdaun naplaćuje ovo što priča

“Priču da Rusija sugeriše ili podstiče otcjepljenje Srpske plasira bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun koji unovčava svaku riječ u vezi sa BiH. U pitanju su senilini tipovi kakav je upravo Ešdaun. Novac koji je zarađivao ovdje kao visoki predstavnik omogućavao mu je da lagodni živi i lagodno laže”, rekao je Dodik novinarima u Prijedoru.

Podsjetivši da se u svim razgovorima zvaničnika Rusije i Srpske naglašava potreba poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i međunarodnog prava, predsjednik Srpske je ocijenio da je Ešdaun jedan “senilni nedokazani političar ili dokazani kršilac međunarodnog prava koji, pripremajući se za svoj dolazak u Sarajevo, pokušava da pribavi novu popularnost”.

“Rusija je naš značajan partner i ona se nikada ne bavi spekulacijama, niti je ikada od nas tražila bilo šta što ima političku pozadinu. Sve je usmjereno na privrednu saradnju i realizaciju novih projekata. Sa Ruskom Federacijom imamo najbolju moguću saradnju, koju ćemo nastaviti svidjelo se to nekome ili ne, a pogotovo sviđalo se to ili ne senilnim i penzionisanim tipovima kao što je Pedi Ešdaun”, poručio je predsjednik Dodik.

On je ocijenio da Ešdaun, umjesto da odgovara na nekom sudu za kršenje međunarodnog prava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, još se drzne da drži nova predavanja u BiH.

“Ešdauna i dalje štiti međunarodna zajednica, ista ona koja je svojevremeno, kada je bio visoki predstavnik, krila njegovo kriminalno ponašanje i činjenicu da je kršio međunarodno pravo. Mandat visokog predstavnika nije da mijenja Dejtonski sporazum nego da ga provodi.

Ali, na međunarodnoj političkoj sceni sve se propušta i nema odgovornosti, a riječ je o političkom nasilju najgoreg tipa koji je provodio Ešdaun. Ponekad se još jave i Šiling, Petrič i mnogi drugi visoki predstavnici, još i penzionisani Mesić pa i on nešto predlaže i mi se kao nešto bavimo njima. S toga predlažem da se uopšte ne bavimo njima, jer oni nisu bitni”, zaključio je predsjednik Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender