Privrednici u RS traže izmjenu zakona o fiskalnim kasama

Privrednici u RS traže izmjenu zakona o fiskalnim kasama

Izmjena Zakona o fiskalnim kasama

Od 27.000 preduzetnika u Republici Srpskoj, čak 17.000 je iz banjalučke regije. Među njima, sve je više onih koji odjavljuju svoje djelatnosti. Glavni razlog za odjavljivanje zanatsko-preduzetničkih radnji su ekonomski uslovi poslovanja, te činjenica da mnogi preduzetnici nisu obnovili rješenja o registraciji, kažu u Zanatsko-preduzetničkoj komori.

U naredne dvije sedmice od gradskih vlasti u Banjaluci biće zatraženo donošenje prijedloga nove odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu, koja bi olakšala birokratske procedure za rad preduzetnika u oblasti ugostiteljstva.

Biće zatražen sastanak s predstavnicima gradske i republičke inspekcije, jer se preduzetnici često žale na preklapanje nadležnosti inspekcija i prevelik broj kontrola rada.

– Posljedice promjene ove odluke bile bi i promjene nekih drugih odluka koje se tiču komunalnih naknada i eventualno radnog vremena, a sve skupa tiče se pojednostavljenog, manje birokratskog poslovnog ambijenta – naveo je Radojičić.

Na sastanku je spomenuto i pitanje Zakona o autorskim pravima, s obzirom na to da je u njemu dato pravo praktično jednom udruženju građana u Sarajevu za njihovu naplatu. Radojičić je najavio da će analizirati sve pravne mogućnosti postojanja takvog zakonskog rješenja i prava naplate širom BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender