24. 09. 2021.
MSP: Srpski tim počinje sa iznošenjem argumentacije

MSP: Srpski tim počinje sa iznošenjem argumentacije

Obradović: Hrvatska gluva i slijepa za srpske argumente

“Mi smo danas imali jednog oponenta koji je bio pomalo gluv za argumente koje smo mi izneli prošle sedmice, naročito za činjenice, i pomalo slep za dokaze koje smo priložili uz naše pisane podneske”, rekao je Obradović poslije današnjeg zasjedanja Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Obradović je istakao da su zastupnici Hrvatske izrazili žaljenje zbog žrtava u “Oluji”, ali su isto tako potvrdili da postoje svega tri slučaja suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj.

“Danas je potvrđeno da niko nikad nije osuđen za ubijanje u operaciji `Oluja`. O svemu smo danas slušali, a najmanje o ubijanjima koja su usledila tokom i po završetku operacije `Oluja”, naglasio je Obradović.

On je odbacio tvrdnju Hrvatske kao nedokazanu i besramnu da su kolone srpskih izbjeglica poslije “Oluje” upadale u “unakrsnu vatru” i tako stradale, te da nisu bile bezrazložno napadane, kako je tvrdio srpski pravni tim u svom izlaganju pred Sudom, prenose beogradski mediji.

“Grčevito hvatanje hrvatskog pravnog tima za praksu Haškog tribunala pokazatelj je da se oni više plaše toga da Srbija ne uspe sa svojom protivtužbom, nego što žele da uspe njihova tužba”, istakao je Obradović.

Drugi krug razmjene argumenata o tužbi Hrvatske protiv Srbije zbog navodnog genocida nad Hrvatima tokom rata na teritoriji te republike 1991. godine počeće pred najvišim sudom UN u četvrtak, 20. marta.

Srbija kontratužbom tvrdi da je genocid počinjen nad Srbima iz Kninske krajine, tokom “Oluje” u avgustu 1995. godine.

Hrvatska je u današnjoj raspravi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu tvrdila da je kontratužba Srbije bez osnova u činjenicama i pravu, te da je “Oluja” bila legitimna vojna operacija, čiji je cilj bilo uspostavljanje teritorijalnog integriteta Hrvatske, a ne progon i uništavanje srpskog stanovništva Kninske krajine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender