28. 09. 2021.
Zvanično: Krim se ujedinio sa Rusijom

Zvanično: Krim se ujedinio sa Rusijom

Zvanično: Krim se ujedinio sa Rusijom

“Moramo sami da odlučimo da li smo spremni da se založimo za svoje nacionalne interese ili ćemo zauvijek nastaviti da ih se odričemo”, rekao je Putin na zajedničkoj sjednici oba doma ruskog parlamenta.

Rusija i Krim potpisali sporazum o prisajedinjenju Repulike Krim i grada Sevastopolja Ruskoj Federaciji.

Građani Ukrajine sa prebivalištem na Krimu i u Sevastopolju smatraju se građanima Ruske Federacije, navodi se u danas potpisanom sporazumu između Moskve i Republike Krim.
U dokumentu se navodi da su teritorije Republike Krim i federalnog grada Sevastopolja definisane njihovim granicama na dan pridruživanja Ruskoj Federaciji.

“Podjela morskog područja između Crnog mora i Azovskog mora izvršena je na osnovu unutrašnjih sporazuma Ruske Federacije, normi i regulativa međunarodnog prava”, piše u dokumentu, prenio je Itar tas.

Sporazum o pripajanju Krima i Sevastopolja Rusiji potpisan je u Kremlju, dva dana poslije referenduma na kojem su se stanovnici Krima izjasnili za pridruživanje ovog poluostrva Ruskoj Federaciji.

Dokument su potpisali ruski predsjednik Vladimir Putin, premijer Krima Sergej Aksjonov i gradonačelnik Sevastopolja Aleksej Čali.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender