28. 09. 2021.
Srbin prodaje pice Eskimima na dalekom sjeveru

Srbin prodaje pice Eskimima na dalekom sjeveru

Srbin prodaje pice Eskimima na dalekom sjeveru

Ovaj mladić koji je završio fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju prvi put je otišao u Ameriku prije tri godine kako bi zaradio nešto novca. Radio je kao raznosač pica, ali je onda riješio da ušteđevinu uloži u taj posao i tako protekle godine otišao na Aljasku kako bi započeo svoj posao. Postao je suvlasnik “East coast” picerije u najsjevernijem gradu Aljaske – Barovu.

– Rodom sam iz Gornjeg Milanovca, ali sam dugo živio u Beogradu. Iako sam zarađivao dovoljno i kao raznosač pica, riješio sam da uradim nešto više. U oktobru prošle godine postao sam suvlasnik restorana, dok drugu polovinu drži čovjek koji je takođe došao iz Srbije, ali davne 1985. godine. Mnogi se čude kako mogu da živim ovde, ali ja sam zadovoljan – kaže Aleksandar koji sada živi u gradu u kojem zima traje nevjerovatnih devet mjeseci godišnje.

Aleksandar, koji je stekao pravo na boravak kao investitor, globalno poznatoj televiziji “Diskaveri” zapao je za oko tokom snimanja dokumentaraca o ovom gradu. Ne zbog pice, ne zbog restorana i porijekla – već zbog automobila.

– Ovde dva puta godišnje padne snijeg, ali je toliko hladno da se on održava sve vrijeme. Iz tog razloga ovde se voze veliki automobili, terenci, koji se rijetko mogu vidjeti u Evropi. Tvrdio sam da je ovde moguće voziti i mali automobil, ali svi su bili skeptični. Zato sam ga i kupio na svoju odgovornost. Pokazalo se da sam ipak bio u pravu i “hjundai aksent” je odolio ovom “izazovu” – priča Aleksandar koji jedini u gradu ima automobil sa mjenjačem.

Mjesto u kojem živi je jedno od najsjevernijih naseljenih gradova na svijetu, ali je poznat i po bogatstvu. Tamo uglavnom žive Eskimi, a ovo područje bogato je naftom. Kako on tvrdi, brzo se navikao na “uslove” u ovom gradu, ali ipak priznaje da mu nedostaje vožnja motorom, što je tamo gotovo nemoguće.
– Ovde imamo više sunca nego u Srbiji, pošto imamo šest mjeseci totalnog dana. Oni koji poznaju geografiju znaju da je Aljaska površinom veća od Evrope, ali ipak, ovdje živi oko 600.000 stanovnika. Kad sam došao prvi put, nije mi se svidjelo, ali kad sam shvatio da nije trenutak da gradim karijeru u Srbiji, vratio sam se i ne kajem se – priča Aleksandar kome je ostao još samo jedan ispit da završi master studije.
(24 sata)
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender