Šarić se krio u Južnoj Americi i Južnoj Africi

Šarić se krio u Južnoj Americi i Južnoj Africi

Šarić se krio u Južnoj Americi i Južnoj Africi

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da se narko-bos Darko Šarić bezuslovno predao kad je postalo jasno da je hapšnje izvjesno, te da se on sumnjiči za izvršenje teških krivičkih djela krijumčarenja opojnih droga i pranje novca.

“Da bi se izbegle žrtve, do kojih je moglo da dođe, ponuđena je njegova bezuslovna predaja organima Srbije, u kojoj nisu zahtevani nikakvi ustupci”, rekao je Selaković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Upitan gde se predao, ministar je rekao da je najvažnije da je predaja bila apsolutno bezuslovna i da će doći do bezuslovnog vođenja postupka za krivična djela za koja se tereti, a to su krijumčarenje narkotika i pranje novca.

“Gde je boravio – boravio je na teritoriji nekoliko zemalja Latinske Amerike, a bliže popdatke o tome u ovom trenutku ne možemo da iznesemo, rekao je Selaković.

Na pitanje da li je imao pomagace budući da se godinama skrivao, Selaković je rekao da kada neko izbjegava ruku pravosudnih organa četiri godine teško da to može sam da učini.

“I tokom postupka otvarana su pitanja ko je kome pomagao i šta je rađeno, a više o tome može da kaže tužilac”, rekao je Selaković.

On je objasnio da je bezuslovna predaja ponuđena da bi se izbjegle žrtve i krvoproliće do koga je moglo doći prilikm hapšenja,

Paralelno sa lociranjem radi hapšenja Šarića, dodao je ministar, odvijao se i pregovarački proces koji je počeo kada je hapšenje postalo jasno.

“Naši operativci locirali su njegovo kretanje na teritoriji nekoliko zemalja Latinske Amerike, i kada je hapšenje postalo izvesno, Ministarstvo pravde dobilo je zahtev za kontantkom od strane brainioca Darka Šarića”, naveo je Selaković dodajući da se na Šarićevom lociranju i hapšenju radilo devet mjeseci, te da je ponuda za predaju stigla prije mesec i po dana.

Ministar je na početku konferencije za novinare u vladi podsjetio da je preduslov za čitavu akciju bio plan napravljen 13. juna 2013. kada je po direktnom nalogu Aleksandra Vučića, u oviru BIA formirana posebna radna gruapa sa isključivim zadatkom da se bavi lociranjem i hapšenjem Šarića. Pre toga takva radna grupa nije postojala.

Ona je u svom djelovanju direktno pod koordinacijom direktora BIA bilo deset službenika BIA, a čitava mreža koja je funkcionisala pod tom radnom grupom brojala je više od 100 osoba.

‘’Na lociranju Šarića, pored BIA, veliku ulogu imali su MUP Crne Gore i Ministrarstvo pravde CG, kao i čitava mreža bezbednosnih agencija drugih država, poput SAD, Španije, Švajcarske, Slovenije’’, naveo je Selaković.

Tužilac za organizovani kriminal doda je da se narko-bos Darko Šarić trenutno nalazi u pritvorskoj jedinici u Ustaničkoj ulici u Beogradu i da je kada je stigao rekao “dobar dan”

Kako je Radisavljević objasnio Šariću se stavlja na teret da je od 2009. prokrijumčario 5.754 kilograma i oprao najmanje 22 miliona evra u Srbiji.
“Sledeći pretres na suđenju pripadnicima Šarićevog klana zakazan je za 24.mart i videćemo da li će tražiti odlaganje radi pripreme svoje odbrane ili će se uključiti u postupak”, rekao je Radisavljević.

On je izrazio zadovoljstvo što se Šarić nalazi u pritvoru i dodao da je to rezultat predanog rada Bezbednosno informativne agencije Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Biora za koordinaciju službi bezbjednosti.

“Činjenica je da smo ostvarili intezivnu saradnju sa kolegama iz drugih zemalja, i današnji rezultat je produkt našeg zajedničkog rada i saradnje sa svim kolegama širom sveta”, rekao je Radisavljević.

Odbjegli narko-bos Darko Šarić uhapšen jutros u zajedničkoj akciji kojom su rukovodili ministri pravde Srbije i Crne Gore. On je u 09.30 stigao u Specijalni sud.

Počela sjednica Vlade Srbije

Vanredna sjednica vlade povodom hapšenja narko bosa Darka Šarića počela je danas nešto poslije 12. 30 sati.

Sjednica je otvorena za javnost.

Šarić vjeruje u fer suđenje

Darko Šarić je krivičnom vanraspravnom veću Specijalnog suda rekao da se skrivao u Latinskoj Americi i delu Južne afrike, i “da se dobrovoljno predao”, prenio je novinarima ispred Specijalnog suda njegov branilac Radoslav Baćević nakon završenog saslsusanja.

U ovom momentu, prema riječima advokata, još nije odlučeno o pritvoru.

‘’Šarić je sudu ispričao da se odlučio  na predaju pošto je lociran u Latinskoj Americi od strane bezbedbosnih službi Srbije i Crne Gore’’, naveo je advokat Baćević.

Advokat je objasnio da je Šarić želio da bude iz Latinske Amerike prebačen u Crnu Goru kako bi se video da porodicom s kojim je imao priliku da tamo razgovarao oko pola sata.

Osim toga, advokat je dodao, Šarić se predao jer “vjeruje da će suđenje biti fer i pošteno i da će se utvrditi istina”.

Na pitanje kako mu je djelovao, advokat je odgovorio: “Kao čovek koji želi da dođe i da se utvrdi istina”.

On je najavio da će sutra ići u dužu posjetu Šariću kako bi se dogovorili šta će raditi 24. marta kada je zakažan nastavak suđenja.

Prema njegovim riječima, Šarić  je do sada primio 10 optužnica, i treba da se vidi da li je spreman da sada iznese odbranu ili kasnije.

Advokat očekuje odluku o ptirotvu u toku dana.

On je napomenuo da je tužilaštvo predložilo pritvor zbog opasnosti od bjekstva, uznemirenja javnosti i zaprijećene kazne za krivično djelo za koje se tereti.

Šarić se predao u jednoj latinoameričkoj zemlji

Pljevljak Darko Šarić, optužen za šverc droge i pranje novca, predao se nadležnim organima Srbije u jednoj latinoameričkoj zemlji, izjavio je ministar pravde Crne Gore Duško Marković.

Marković je na konferenciji za novinare u Podgorici istakao da Šarić nije uhapšen prije 15 dana, kao i da Crna Gora nije među zemljama u kojima se narko-bos skrivao.

On je rekao da je Šarić prije nego što je jutros transportovan u Beograd od 6.30. do 7.30 časova proveo na podgoričkom aerodromu, gdje se susreo sa majkom, sinom i braniocem.

Ministar unutrašnjih psolova Raško Konjević rekao je da saradnja nadležnih uvijek daje rezultate, što je potvrdio i ovaj slučaj.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender