Vozači se plaše za sigurnost i traže zaštitu

Izvršni direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić kaže da će predložiti da se pokrene inicijativa da vozača, za vrijeme rada, proglase službenom osobom i da se svaki verbalni i fizički napad smatra krivičnim djelom.

‘’Trenutno ne postoji zakon koji bi štitio vozača. Ima samo pravilnik o javnom prevozu koji reguliše kako se vrši prevoz u gradu. Mislim da bi na nivou RS trebalo izmijeniti propise koji regulišu tu oblast i dodati da je vozač, za vrijeme radnog vremena, službeno lice ‘’,  rekao je Mijić, za Glas Srpske.

U “Autoprevozovim” autobusima danima su istaknuti plakati sa slikom tragično stradalog vozača Bore Topića, kojeg je u prošli četvrtak bombom u autobusu ubio Željko Stevanović.

Mijić kaže i da treba pooštriti sankcije prema počiniocima, jer i dalje važi pravilo da je putnik u pravu čak i kad nije.

‘’Prije nekoliko mjeseci jednog našeg vozača, ali i jednog putnika, napala je grupa obijesnih mladića koji nisu htjeli da plate karte ‘’, kazao je Mijić.

Predsjednik Udruženja vozača i automehaničara gradskog i prigradskog prevoza Draško Talijan kaže da su vozači stalno u opasnosti.

‘’Prije dvije godine vozača gradskog prevoza izboli su nožem. Provokacije, psovke i napadi su postali svakodnevna pojava ‘’,  rekao je Talijan.

Dodao je da se vozači u ovakvim situacijama nalaze između dvije vatre.

‘’Mi radimo kako nam je naređeno. U slučaju da nekog propustimo bez karte ili ne reagujemo, odbiju nam od plate i slično. Kad odreagujemo na putnike, zaradimo psovke, uvrede, pa i fizičke napade ‘’, rekao je Talijan.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Mladen Marić apelovao je na sve vozače i putnike koji procijene da su ugroženi da o tome na vrijeme obavijeste policiju.

‘’Policija će po svakoj prijavi izaći i uraditi svoj dio posla ‘’, rekao je Marić.

U toku posljednje dvije godine nije bilo prijava o napadu na vozače javnog prevoza na području grada.

Sindikat

Slučaj ubistva vozača u gradskom prevozu oštro je osudio i predsjednik Sindikata saobraćaja i veza RS Nebojša Đokić.

‘’S obzirom na tešku finansijsku situaciju, danas je rizično svako radno mjesto, a posebno mjesto vozača. Ne znam da li se negdje u svijetu desio sličan incident ‘’ rekao je Đokić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender