30. 11. 2021.
Zdravko Čolić: Harizma je moje oružje

Zdravko Čolić: Harizma je moje oružje

Zdravko Čolić: Harizma je moje oružje

Legendarni pop pjevač Zdravko Čolić (62) priča koliko je ponosan na svoj 14. po redu studijski album Vatra i barut. Ipak, pored uspješne karijere, pjevač je mnogo više ponosan na svoju porodicu, suprugu Aleksandru i ćerke Unu Zvezdanu (12) i Laru (7). Više od četiri decenije pjevačkog staža uvijek je povod za evociranje uspomena na koje se ovaj šarmantni umjetnik i ovog puta s radošću osvrće, ali akcenat mu je ipak na onom najljepšem – ulozi oca.

S obzirom na to da ste jedini muškarac u kući, kako je stalno biti okružen ženama, pogotovo sada kada su vam ćerke pred pubertetom?

Starija je već u pubertetu pa se supruga i ja suočavamo s tim problemom. Jedno je bilo kad smo o tome slušali, a nešto sasvim drugo kada to doživljavamo. Priznajem da sam tu nevješt i Aleksandra se mnogo više bavi našim ćerkama. U Uninim godinama djeca su prilično povodljiva, gledaju šta će im prijateljica reći…

Ponekad sam time zatečen, ali moram da budem strog i supruzi držim stranu jer u suprotnom dijete koristi oba roditelja. Una je povukla temperament na Čoliće, ima tog inata i strasti u sebi, jedino što je kod mene ostala i ta neka skromnost. Valjda smo tako živjeli u ono vrijeme, dok moju ćerku uglavnom zanima kupovina, na šta treba da utičem i smanjim joj tu želju. Treba da shvati kako neke stvari mora da zasluži. Draže mi je da dobije dobre ocjene pa da joj šoping bude nagrada. Eto, sada se suočavam s takvim problemima.

cola 2

U vašem slučaju tek su vam pedesete donijele krupne životne promjene jer ste tada postali otac Une Zvezdane i Lare.

Prije nego što sam se oženio Aleksandrom, imao sam dvije veze. Ne mislim da je ikada kasno za ženidbu i zasnivanje porodice. Kada je o tome riječ, bolje je ikad nego nikad i ne mislim da je vrsta profesije uticala na to da dugo vodim momački život. Bio sam poznat po svojoj galantnosti, što nije razlog zašto prije nisam uplovio u bračne vode. Mislim da je to sudbina. Neko odmah pronađe idealnu ženu, završi fakultet i zasnuje porodicu.

Moja pokojna majka, koja je željela da se oženim, uvijek je govorila: E moj Zdravko, da si završio fakultet, pa se lijepo zaposlio, onda žena… Bilo joj je drago što pjevam i to joj je prijalo, ali moja popularnost bila je i opterećujuća za naš mali stan na Grbavici, ispred kojeg su dva puta krečili zidove na stepeništu. Dolazile bi ekskurzije, djevojke su se tamo potpisivale i ostavljale pisma, a maltretiranja novinara i zivkanja telefonom vremenom su postala zamorna. Ali, bez obzira na naše želje, život ide u pravcu u kom ide i mi tu ne možemo ništa.

U medijima često za vas kažu da ste bili najveći seks simbol bivše Jugoslavije. Koliko je uopšte izgled zaslužan za vaš uspjeh?

Kada imaš 25 godina, ljudi te možda gledaju na taj način. Danas sam ipak u nekim godinama, ali u muzičkom smislu neka lepršavost i određena vrsta zavođenja sa pozornice još postoje.

Dakle, tajna vašeg uspjeha nije u izgledu, već u šarmu?

– Glavno moje oružje je pozitivna energija koju pokušavam da prenesem glasom i nekim svojim izrazom. To je najvažnije. A lijepih i zgodnih muškaraca sa mišićima ima koliko hoćete.

Ima li simbolike u tome što ste novi album nazvali baš po pjesmi Vatra i barut ?

– Slučajno je tako ispalo i uvijek je problem sa naslovima. Iako mi se prvo svidio naziv Opušteno skroz, što je Bajagin tekst, kad na internetu upišem tu riiječ, pojavi se desetak narodnjaka koji su bili hit. Nisam želio da se ponavljam, a Vatra i barut djelovalo mi je pomalo provokativno i pamtljivo. To smo ona i ja, ja sam crno, ona je crvena… što ima veze i sa mnom. Melodija je moja, a Marina Tucaković je napisala tekst.

Autor ste 9 pjesama na ovom albumu…

– Na posljednjih pet albuma potpisujem kompozicije. Na CD-u Kad bi moja bila, Goran Bregović i ja komponovali smo osam pjesama, na albumu Okano uradio sam jedanaest, na Čaroliji dve – tri su moje, zatim slijedi Zavičaj na kom potpisujem devet, a na prošlom albumu oko desetak. Ipak, uvijek sam više volio da pjevam tuđe pjesme nego svoje. U posljednje vrijeme nedostaje mi velikih hitova i prirodno je da čovjek ako je muzikalan sam stvara pa makar ta muzika bila i lošija od one koje stvaraju hitmejkeri. Ponekad jednostavno ne ide, a dešava se i da imam previše drugih obaveza.

Na primer, na albumu Čarolija imam samo dvije tri svoje pjesme jer sam privatno imao više drugih obaveza. Najveći krivac za moje stvaralaštvo je Bregović koji je krajem devedesetih rekao: Čolo, vidiš da nema ništa sa strane, sjedi i radi. To je bilo stvarno teško razdoblje, vrijeme raspada Jugoslavije i tog nesrećnog rata. Sjeo sam i radio kod kuće. Donio sam mu dvadeset muzičkih tema, odabrali smo osam i napravili album.

Kako to da niste ranije počeli da stvarate. Jeste li tada sumnjali u sebe?

– Radio sam još osamdesetih godina pjesme kao što su Oktobar je, počinje sezona kiša, Što si prepotentna… ali ja sam ljenčina koja voli da izlazi, čita i putuje. Kada ne moram, radije ću platiti nekome nego sjesti i raditi. Nemam strpljenja za to. I moja starija ćerka je talentovana, ali je moraš tjerati, kao i mene. Ipak, ako zaista ima potrebu, čovjek se sam disciplinuje.

(Story)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender