Krim: Rusi zauzeli još jednu bazu

Krim: Rusi zauzeli još jednu bazu

Krim: Rusi zauzeli još jednu bazu

Agencija navodi da trenutno bazu u Novoozernoju napušta oko 50 ukrajinskih vojnika dok pored stoje ruski vojnici. Iznad baze vijori se ruska zastava.

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Vladislav Seleznjev naveo je, u međuvremenu, preko Fejsbuka da su proruske snage zauzele ulaz u ukrajinsku pomorsku bazu u Novojezerskom, na zapadu Krima, prenio je AFP.

Pripadnici proruskih krimskih jedinica za samoodbranu saopštili su da zarobili komandanta mornarice Sergija Gajduka.

Oni su danas zajedno sa ruskim snagama zauzeli bazu ukrajinske mornarice u Sevastopolju. Igor Jeskin, predstavnik ruskih snaga na mjestu incidenta u ukrajinskoj bazi, izjavio je novinarima da je Gajduk “bio blokiran i nije imao kuda da ode. Istjeran je napolje i odveden”.

Oko 200 proruskih jedinica “samoodbrane”, zauzelo je bazu ukrajinske mornarice u Sevastopolju. Agencije navode da u toj akciji nije ispaljen ni jedan metak.

“Bilo ih je oko 200. Neki od njih su nosili maske na licu. Nenaoružani su i s naše (ukrajinske) strane nije ispaljen nijedan metak”, izjavio je Agenciji Frans pres portparol ukrajinske mornarice Sergij Bogdanov. Oficiri u bazi su se, prema njegovim riječima, zabarikadirali u zgradi.

Asošiejtid pres je javio da je u bazu stigao i komandant ruske Crnomorske flote. Fotograf američke agencije naveo je prethodno da je posmatrao kako je nekoliko stotina pripadnika jedinice za samoodbranu Krima zauzelo bazu ukrajinske mornarice u luci na Crnom moru i na nju istaklo rusku zastavu.

Krimske jedinice nisu bile naoružane, prenio je AP.

Rojters je izvjestio da su na ulazu u bazu podignute tri ruske zastave i da ispred kapije, prema navodima očevica, stoje trojica naoružanih ljudi, “moguće ruskih vojnika”, kao i nekoliko nenaoružanih pripadnika krimskih jedinica.

Televizija “Raša tudej” javila je, u međuvremenu, da su u Simferopolju ubijena dva čovjeka – pripadnik jedinica za samoodbranu i ukrajinski vojnik, a još dvojica ranjena kada su snajperisti otvorili vatru sa djelimično prazne zgrade u blizini ukrajinskog vojnog istraživačkog centra. Jedan snajperista je, navodno, priveden, a drugi se nalazi u bjekstvu.

Krimsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je pucano iz zgrade u izgradnji preko puta vojnog centra i da su meta bile lokalne krimske jedinice za samoodbranu i sam vojni centar.

“Jedinice za samoodbranu ranije danas su obavještene da je u djelimično praznoj zgradi otkrivena naoružana grupa. Kada su jedinice za samoodbranu krenule da izvrše provjeru, na njih je otvorena vatra, pretpostavlja se iz snajpera”, navelo je ministarstvo, dodajući da je pucano u dva pravca sa jednog mjesta.

Jedan pripadnik jedinice za samoodbranu je ubijen, a drugi ranjen. Jedan ukrajinski vojnik iz vojnog istraživačkog centra takodje je ubijen, dok je drugi ranjen, saopštila je policija. Krimska policija i tužioci sprovode istragu o napadu.

Meta snajperskog napada bio je mali ukrajinski vojni topografski istraživački centar, gdje su većina zaposlenih žene. To je mali objekat i snage koje su ga obezbjedjivale imale su samo šest mitraljeza i tri pištolja Makarov. Centar je, navodno, odlučio da se pripoji Krimu i Rusiji i pripremao je dokumenatciju za to. Izvor televizije “Raša tudej” rekao je da je jedan snajperista uhapšen.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i krimski lideri potpisali su juče u ruskom parlamentu sporazum kojim se poluostrvo Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom, primaju u sastav Ruske Federacije.

Prethodno su građani Krima na referendumu u nedjelju ogromnom većinom glasova podržali pripajanje Rusiji. Kijev i Zapad smatraju taj referendum nelegitimnim. Dok je odluka o pripajanju Krima u Rusiji pozdravljena, nova ukrajinska vlada ocenila je da Putin predstavlja pretnju “civilizovanom svijetu i medjunarodnoj bezbjednosti”, a SAD i Evropa su zaprijetile pooštravanjem sankcija Moskvi.

(agencije)
Foto: arhiva

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender