30. 11. 2021.

Ministar Čubrilović: RS je najveće gradilište u regionu

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je Srpska najveće gradilište u regionu, ne samo po obimu, već i po finansijskom značaju.

Čubrilović je kao potencijalno interesantne projekte za austrijske investitore naveo izgradnju druge dionice autoputa Banjaluka–Doboj od Prnjavora, autoputa od Banjaluke do Glamoča, za koji se pregovara sa kineskom kompanijom “Sinohidro”, kao i javno-privatno partnerstvo sa austrijskim “Štrabagom” i “Buigom” za izgradnju puta Doboj-Jakeš.

On je naveo i da se gradi Termoelektrana “Stanari”, Termoelektrana “Ugljevik” ulazi u novu investiciju, a uskoro treba da bude raspisan javni poziv za izgradnju mosta na Drini kod Bratunca.

“Imamo studiju za granični prelaz i most Foča–Šćepan Polje, za šta bi sredstva trebalo da obezbijedi Evropska banka za obnovu i razvoj, te brzu cestu od Višegrada prema koridoru žPet cež, i rekonstrukciju željezničke pruge od Banjaluke prema Novom Gradu”, rekao je Čubrilović.

Trgovinski savjetnik Ambasade Austrije u BiH Sigmund Nemeti rekao je da infrastruktura u Republici Srpskoj otvara mnoge mogućnosti austrijskim kompanijama, koje žele da svoje znanje i tehnologiju prenesu domaćim partnerima.

Član Upravnog odbora kompanije “Štrabag” Herbert Krutina istakao je da ovo preduzeće koristi visokorazvijene tehnološke postupke gradnje i da učestvuju u javno-privatnim partnerstvima u Republici Srpskoj, ali da pokušavaju da dođu i do privatnih komitenata.

Na skupu je poručeno da je Republika Srpska jedno od najvećih gradilišta u regionu u oblasti infrastrukture i izgradnje elektroenergetskih kapaciteta, zbog čega otvara mnoge mogućnosti austrijskim građevinskim kompanijama.

Organizator prezentacije su Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Trgovinsko odjeljenje Ambasade Austrije u BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender