28. 09. 2021.
Moskva: Odgovorićemo na sankcije SAD

Moskva: Odgovorićemo na sankcije SAD

Moskva: Odgovorićemo na sankcije SAD

“Razmatramo širok opseg mjera kojima ćemo odgovoriti. To bi mogle biti identične mjere u vezi sa odredjenim listama američkih zvaničnika, što ne mora da uključuje predstavnike administracije… koji su uticali na američku politiku”, istakao je zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

On je naveo da postoji mogućnost i “uvođena asimetričnih mjera, što podrazumjeva korake koji neće proći nezapaženo u Vašingtonu”, prenijela je agencija Rojters.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je juče američkom kolegi Džonu Keriju da su sankcije zapadnih zemalja protiv Moskve zbog Krima apsolutno neprihvatljive, ističući da će biti posljedica.

“Sankcije SAD i EU su apsolutno neprihvatljive i neće proći bez posledica”, rekao je Lavrov Keriju u telefonskom razgovoru, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, ali se ne navode detalji mogućeg odgovora Moskve na te sankcije.

Američki predsjednik Barak Obama potpisao je prije dva dana ukaz o uvođenju sankcija visokim ruskim zvaničnicima, među kojiima su predsednica gornjeg doma parlamenta Valentina Matvijenko, vicepremijer Dmitrij Rogozin, savetnik ruskog predsjednika Sergej Glazjev, pomoćnik predsjednika Vladislav Surkov, poslanici Dume Elena Mizulina i Leonid Slucki, senator Andrej Klišas.

Pored toga, Vašington je uveo sankcije predsjednicima krimske skupštine i vlade Sergeju Aksjonovu i Vladimiru Konstantinovu, smijenjenom ukrajiskom predsjedniku Viktoru Janukoviču i lideru pokreta Ukrajinski izbor Viktoru Medvedčuku.

U Briselu su šefovi diplomatije zemalja članica EU osudili pripajanje Krima Rusiji i objavili listu sa imenima 21 osobe za koju ocjenjuju da su učestvovale u narušavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, od kojih je osam političara sa Krima, 10 ruskih skupštinskih poslanika (medju kojima su i lider Pravedne Rusije Sergej Mironov i potpredsjednik Dume Sergej Železnjak), kao i komandanti Južnog i Zapadnog vojnog okruga Aleksandar Galkin i Anatolij Sidorov, i komandant ruske Crnomorske flote Aleksandar Vitko.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender