02. 12. 2021.
Božićna poslanica patrijarha Irineja

Božićna poslanica patrijarha Irineja

Patrijarh Irinej: Srbija i Srpska treba da se ujedine oko zajedničkih ciljeva

Srbija i Republika Srpska moraju uložiti pozitivnu energiju, trud i rad, ujediniti se oko zajedničkih ciljeva. Samo se tako mogu izazovi i iskušenja nadvladati, prevazići, na dobrobit našeg naroda”, poručio je patrijarh Irinej.

On je zahvalio na razmijevanju i doprinosu Republike Srpske svojoj majci Srbiji, objavljeno je danas na sajtu Srpske pravoslavne crkve /SPC/ povodom susreta patrijarha Irineja sa delegacijom opštine Sokolac u Patrijaršiji.

“Nadamo se da će Srbija da uzvrati dobrom, da se oduži, poveže sa svojim narodom u Republici Srpskoj, ali i sa narodom našim koji se, sticajem prilika, nalazi na raznim kontinentima i u brojnim državama, čime bi se osnažila svest o svom poreklu, zajedništvu duhovnom, nacionalnom i crkvenom”, dodao je patrijarh Irinej.

On je zahvalio na spremnosti opštine Sokolac da pomogne izgradnju crkve brvnare u Beogradu, hrama koji će biti posvećen Prepodobnoj mati Angelini Srpskoj.

“Romanijci daruju ono što je njima Bog darovao, a to je šumsko blago, bez kojeg nema zdravlja i života. Hvala im što će nam pomoći da izgradimo jedan divni drveni hram, što ćemo Beogradu predstaviti lepotu drvenog hrama, koji će biti atrakcija za ovaj grad”, naveo je patrijarh Irinej.

On je dodao da će Beograđani imati priliku da vide ljepotu hrama, koji će podsjećati na brojne bogomolje koje su postojale u minulim vijekovima širom Srbije.

U delegaciji opštine Sokolac juče je bila i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Snježana Božić, koja je zahvalila Srbiji na pomoći u oblasti školstva, jer se mnogo srednjoškolaca i studenata iz Srpske školuje u Srbiji, dok veliki broj profesora, poznatih naučnih radnika iz Srbije predaje na fakultetima u Srpskoj.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica upoznao je patrijarha Irineja sa tim da se konstantno pokušava revidirati Dejtonski sporazum i urušiti institucije Republike Srpske, sa krajnjim ciljem ukidanja Srpske, ali da narod vjeruje u SPC i ona mu daje snagu da istraje i odoli svim iskušenjima.

Bjelica je uručio patrijarhu Irineju vrijednu umjetničku sliku, rad sokolačkog slikara Rajka Ćajića, a u ime mitropolita Nikolaja, ikonu Čajničke Krasnice patrijarhu je uručio protojerej-stavrofor Boris Banduka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender