06. 12. 2021.
Venecija: Počeo onlajn referendum o otcjepljenju

Venecija: Počeo onlajn referendum o otcjepljenju

Venecija: Počeo onlajn referendum o otcjepljenju

Lokalni aktivisti i stranke italijanske regije Veneta s Venecijom kao glavnim gradom pokrenule su online referendum o secesiji i proglašenju nezavisne republike Veneta, prenijele su agencije.

“Bude li većina glasala za, naši će stručnjaci napisati deklaraciju o nezavisnosti, a neke regionalne firme već su najavile da će porez početi da plaćaju lokalnim vlastima, a ne onima u Rimu”, kaže za Telegraf Lodoviko Pižati, portparol pokreta za nezavisnost.

Veliki dio venetskog stanovništva i italijanskog sjevera već je dugo nezadovoljan odnosom centralne vlasti prema bogatom sjeveru.

Smatraju da plaćaju previše poreza i da novac odlazi siromašnom jugu, a ovaj referendum, samo je najnoviji izraz tog nezadovoljstva, ocijenio je Telegraf.

Iako referendum, koji će trajati do petka uveče, zakonski ne obavezuje, neki ga shvataju veoma ozbiljno. Ankete kažu da će većina ljudi glasati za nezavisnost, tvrde organizatori koji vjeruju da u tom slučaju imaju pravo da se otcijepe.

Venecija je više od hiljadu godina bila nezavisna, a posljednji vladar bio je Lodoviko Manin, koji je abdicirao 1797. kada je Napoleon osvojio Veneciju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender