06. 12. 2021.
Beograd: Stigao autobus na baterije!

Beograd: Stigao autobus na baterije!

Beograd: Stigao autobus na baterije!

Poslije Njujorka, Brisela, Ankare, električni autobus kineske kompanije BID prošle sedmice stigao je i u srpsku prestonicu. Vozilo na baterije trenutno je u pogonu “Dorćol” Gradskog saobraćajnog preduzeća “Beograd”, a na ulicu će izaći čim prođe neophodne ateste i dok birokratija završi protokol.

Testiranje će trajati narednih mjesec dana, a zatim će biti donijeta odluka da li će Beogradom da kruže vozila na struju koja su štedljiva, tiha i ne zagađuju okolinu.

U pitanju je nova generacija ekoloških autobusa visoke tehnologije, čija upotreba značajno umanjuje troškove upravljanja i održavanja i povećava kvalitet vazduha jer nema emisije štetnih gasova. U BID vozila je ugrađena napredna tehnologija koju je razvila armija od 15.000 inženjera, uključujući ekološke jon-fosfatne baterije, pogon na glavčini točka i skladištenje energije dobijene prilikom kočenja.

a1

Električni autobus se kreće pomoću baterije koja se puni pet sati. Sa jednim punjenjem vozilo prelazi 300 kilometara. Na taj način smanjuje se potrošnja goriva i emisija štetnih gasova. Međutim, potpuno električni autobusi nisu praktični baš u svim uslovima eksploatacije, ali testiranje može da pokaže opravdanost za njihovo uvođenje bar na pojedinim linijama.

Autobus na struju ili “trolejbus bez motke”, kako ga zovu zaposleni u GSP, već je isproban u mnogim gradovima širom svijeta. Slične probe do sada su električni autobusi imali širom Evrope u više od 25 gradova, od Kopenhagena do Tel Aviva i od Londona do Varšave. I rezultati su bili zadovoljavajući. Jedan od njih je i Amsterdam gdje će se 35 kineskih autobusa koristiti za potrebe prevoza na aerodromu.

DNEVNO 100.000 LITARA BENZINA

eogradom u vrijeme špica saobraća bezmalo 700 autobusa, koji dnevno u prosjeku pređu 208.100 kilometara. Svaki troši 50 litara goriva na 100 kilometara, pa je ukupna potrošnja u GSP “Beograd” radnim danima oko 100.000 litara.

CIJENA 400.000 EVRA PO KOMADU

Cijena električnog autobusa je oko 400.000 evra, po komadu, a Beograd je autobuse tipa “Solaris Urbino 18”, popularne “poljake”, sa kompletom rezervnih dijelova plaćao 320.000 evra po komadu.

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender