28. 09. 2021.
Krim: Otet još jedan ukrajinski brod

Krim: Otet još jedan ukrajinski brod

Krim: Otet još jedan ukrajinski brod

Portparol ministarstva Vladislav Seleznjov, napisao je na svojoj stranici na Fejsbuku da je brod “otet”, pošto je ranije za agenciju AFP rekao da je napad počeo.

Ranije danas, reporter agencije AP s lica mjesta, javio je da su proruske snage na Krimu zauzele dva ukrajinska ratna broda, “Hmeljnicki” i “Luck”, takođe u Sevastopolju.

Napetost u tom regionu i dalje je visoka, uprkos oslobađanju ukrajinskog mornaričkog komandanta kog su prethodno držale proruske snage, prenosi Asošiejted Pres (AP).

Po riječima fotografa AP-a sa mjesta događaja, prilikom zauzimanja korvete “Kmelnicki” u Sevatstopolju došlo je do pucnjave, ali nije bilo žrtava.

Pored toga, proruske snage takođe su zauzele brod “Luck”, a ukrajinsko Ministarstvo odbrane još se nije oglasilo povodom tih događaja.

Zamjenik ukrajinskog ministra odbrane Leonid Polijakov optužio je ruske trupe da konstantno prijete da će napasti vojne baze u kojima su ukrajinske trupe, prenijela je novinska agencija Interfaks.

Ukrajinski ambasador u Ujedinjenim nacijama (UN), Juri Klimenko, u Ženevi je upozorio na brzo pogoršanje odnosa izmedju Ukrajine i Rusije, tvrdeći da izgleda da se Rusija priprema za vojnu “invaziju” u više oblasti u Ukrajini.

Klimenko je rekao da postoje “indicije da je Rusija na putu da pokrene punu vojnu intervenciju na istoku i jugu Ukrajine” otkako je anektirala Krim.

On je dodao da je njegova tvrdnja zasnovana na informacijama dobijenim od nevladinih organizacija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, u obraćanju njemačkom parlamentu, rekla da EU priprema dodatne sankcije i da je održavanje foruma grupe osam vodećih svjetskih ekonomija (G-8), planirano za jun ove godine u Sočiju, suspendovano na neodređeno vrijeme.

Rusija predsjedava toj grupi, a učesnike foruma, među kojima i predsjednika SAD Baraka Obamu, trebao je da ugosti ruski predjsednik Vladimir Putin.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun danas boravi u Moskvi, a u petak bi trebalo da stigne u Ukrajinu.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender