Papiga tigrica, vaš mali kućni prijatelj

Ukoliko im poklonite puno pažnje i strpljenja, lako će se pripitomiti. Životni vijek traje između 10 i 14 godina.

Odakle dolazim?

Domovina tigrica je Australija, gdje živi u velikim i bučnim jatima. Sredinom 19. vijeka dovedena je u Evropu, gdje ubrzo postaje omiljeni kućni ljubimac. Iako je originalno u prirodi u zelenoj boji, dugogodišnjim uzgojem dobijene su mnoge interesantne boje: zelena, žuta, plava, bijela, siva…

tigrice 3

Gdje volim živjeti?

Tigrice vole prostrane kaveze u kojima mogu slobodno raširiti krila (minimalno 40x -40x -30x). Za svaku dodatnu pticu, potrebna je još 1,5 puta veći kavez. Za 2-4 tigrice kavez treba biti min. 120x -60x -100x.

Papigicama stavite nekoliko prečki (grana), igračke, hranilicu i pojilicu. Omogućite svojoj tigrici mnoštvo igračaka: ljestve, zvonca, ljuljačke… Kavez ne smije biti na promaji.

tigrice 2

Tigrica bi dnevno trebala i nekoliko sati slobodno letjeti izvan kaveza. Svakako provjerite jesu li prozori i vrata zatvoreni. Za pranje kaveza nemojte koristiti deterdžente, nego vruću vodu ili posebna sredstva namijenjena za dezinfekciju kaveza.

Kako sa mnom postupati?

Vrlo je važno da tigrica prve 2 – 3 sedmice ostane u kavezu, kako bi se prilagodila na novu sredinu. Za ovo vrijeme možete zadobiti njeno povjerenje dajući joj poslastice iz ruke. Nakon tog perioda možete je svakodnevno puštati iz kaveza. Nazad ćete je lako privući ukoliko u kavez stavite neku njenu poslasticu. Tigrice mogu naučiti i imitirati ljudski govor i razne druge zvukove, a to zavisi od karaktera ptice te o Vašoj upornosti.

tigrica

Tigrice su vrlo socijalna bića te ukoliko bi Vaša papigica bila sama kod kuće više od 5 sati, svakako joj nabavite još jednu da joj pravi društvo. Tigrice se obožavaju kupati ili tuširati, pa im svakako priuštite kupku u posudici s mlakom vodom ili prskanje prskalicom za cvijeće (neke više vole hladniju vodu, pa isprobajte obje opcije).

Šta rado jedem?

Tigrice nisu zahtjevne što se hrane tiče: gotova mješavina sjemenki, sezonsko voće i povrće, te omiljeni bar za ptice. Svo voće i povrće mora biti svježe, neprskano, oprano i posušeno. Ponudite im i minerale te obavezno sipinu kost.

Održi me fit i zdravom

Ukoliko je Vaša tigrica naduta, nakostriješena, apatična, promijenjen je izmet ili odbija hranu ili vodu, odmah posjetite veterinara. Vrlo je važno za zdravlje Vaše tigrice svakodnevno puštanje iz kaveza.

papigica-tigrica-2

Zdravlje

Tigrica je zdrava kada:

– oči nisu suzne i širom su otvorene
– perje je čisto i uredno
– nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
– ima čiste i suve nosnice
– kandže nisu predugačke
– nema vidljivih oteklina niti povreda
– živahna je i ima dobar apetit

(Tigrice/bloger, Kontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender