Počinje proljeće

Počinje proljeće

Počinje proljeće

Proljeće će početi tačno u 17.57 časova, saopšteno je iz Univerzitetskog astronomskog društva Banjaluka.

U Banjaluci je danas sunce izašlo u 5.55 časova, a zaći će u 18.03 časova, tako da će dan trajati 12.08 časova.

“Ovdje vidimo da dan neće trajati tačno 12 časova, iako se prvi dan proljeća naziva proljećnom ravnodnevnicom. Razlog tome je atmosfera naše planete, koja prelama Sunčevu svjetlost i mi vidimo tu svjetlost prije izlaska Sunca na horizontu, kao što je vidimo i određeno vrijeme nakon zalaska”, navedeno je u saopštenju.

Drugi razlog zašto dan i noć ne traju tačno po 12 časova u ravnodnevnici je taj da se izlaskom Sunca smatra onaj momenat kada Sunce počne da se pojavljuje iznad horizonta, a ne onaj kada se vidi geometrijski centar Sunca, koji jeste iznad Zemlje tačno 12 časova.

Isto je i sa zalaskom Sunca, jer se smatra da je Sunce zašlo kada gornji rub Sunca prođe ispod horizonta.

U RS danas sunčano i toplo

Nakon jučerašnjeg zahlađenja, danas će u Republici Srpskoj ponovo biti sunčano i toplije vrijeme, uz lokalno malu oblačnost i maksimalnu temperaturu vazduha od 15 do 22 stepena Celzijusova, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U BiH jutros je u centralnim i istočnim područjima pretežno oblačno, a u ostalim dijelovima vedro, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 7.00 časova: Bjelašnica minus četiri, Istočni Drvar minus tri, Han Pijesak i Bugojno minus dva, Drinić, Sokolac, Sanski Most minus jedan, Ribnik, Kalinovik, Livno i Kupres nula, Mrkonjić Grad, Tuzla, Ivan-sedlo jedan, Banjaluka, Doboj, Ljubinje, Prijedor, Mlječanica, Sarajevo i Bihać dva, Novi Grad, Rogatica i Srbac tri, Rudo, Gacko i Zvornik četiri, Bijeljina, Bileća, Foča, Zenica i Goražde pet, Višegrad i Nevesinje šest, Gradačac sedam, Čapljina devet, Stolac 10, Trebinje 11, te Neum i Mostar 13.

U proteklih 24 časova najviše kiše u Republici Srpskoj palo je u Srebrenici 11,7 litara po metru kvadratnom, zatim u Rudom 7,4 litra, na Sokocu 6,3 litra, u Banjaluci 5,8 litara, na Han Pijesku 5,7 litara, u Zvornik 5,1 litar i drugo.

(Agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender