06. 12. 2021.
Radojičić: SDS svojim prijedlogom ukinuo entitetsko glasanje

Radojičić: SDS svojim prijedlogom ukinuo entitetsko glasanje

Radojičić: Priče o “Dejtonu 2” dolaze iz BiH

“Istina je, međutim, da BiH nije u fokusu međunarodne politike, te da EU ima mnogo drugih unutrašnjih, ali i spoljnopolitičkih problema koji je okupiraju više od BiH”, rekao je Radojičić.

On je za portal “Vijesti.ba” rekao da su međunarodne okolnosti za bilo kakvu novu međunarodnu konferenciju ili drugi strani intervencionistički zahvat i nametanje u vezi sa BiH vrlo nepovoljne, te da ih nije realno očekivati u ozbiljnom obimu i skorom vremenu.

Radojičić ne vjeruje u mogućnost konceptualno novog pristupa EU BiH u nekom kratkom roku, naročito imajući u vidu da su i sadašnja Evropska komisija i Evropski parlament na kraju mandata i da to nije momenat za promjene politika.

“Postoji krug zemalja članica, naročito Hrvatska, koje zagovaraju novi, specijalan pristup EU prema BiH, i traže da se deblokira pristupni put i da, na primjer, problem `Sejdić-Finci` bude rješavan paralelno sa drugim pitanjima pregovora o pridruživanju, a ne kao neprelazna barijera prema drugim stepenicama”, naglasio je Radojičić.

On je dodao da još nije vidljivo da je kod nekoliko ključnih članica EU došlo do promjene stava i da će biti usaglašena neka nova politika prema BiH u skoro vrijeme.

Radojičić je potvrdio da će, ukoliko na nivou BiH ne bude prihvaćen Prijedlog zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, što smatra optimalnim rješenjem, Republika Srpska posegnuti za donošenjem svog zakona koji bi na identičan način uredio ovo pitanje.

Govoreći o odnosima pozicije i opozicije u Republici Srpskoj, Radojičić je rekao da opozicija u Srpskoj boluje od više problema, a prvi je rascjepkanost i mnogo suprotstavljenih pojedinačnih interesa, koje je jako teško povezati.

“Drugi je istrošenost istih likova koji se pojavljuju kao ključni kandidati i 15 godina nakon što su već obavljali najviše moguće funkcije. Treći je jasno prepoznat nedostatak koncepta i ideja, te baziranje kampanje protiv SNSD-a i koalicione vlasti u Republici Srpskoj na priči `držite lopova`, sa kritikom svega postojećeg i kriminalizacijom svih i svega”, naveo je Radojičić.

On je zaključio da nijedno istraživanje do sada nije u zbiru dalo većinu opozicionim partijama u Narodnoj skupštini, iako je opozicija ubijedila samu sebe da je već pobijedila

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender