06. 12. 2021.
Vrijeme za promjene: 10 toksičnih osoba koje trebate izbaciti iz života

Vrijeme za promjene: 10 toksičnih osoba koje trebate izbaciti iz života

Vrijeme za promjene: 10 toksičnih osoba koje trebate izbaciti iz života

Svi imamo jednu ili dvije “prijateljice” koje nam više odmažu nego pomažu. Ako imate nekoga u životu ko više uzima nego što daje, možda je došlo vrijeme da svako krene svojim putem.

Kancelarijska tračara

office-gossip-575x385

Ponekad je dobro da napravite malu pauzu na poslu i čujete šta se dešava oko vas. Ali, da li kancelarijska “tračara” često svraća do vas? Ona može biti destruktivna sila u vašem životu, jer ta osoba dovodi u pitanje vaš sopstveni integritet u očima poslodavca i saradnika. Bez ove vrste osobe u životu, možete postati jača žena u osjećanjima vlastite vrijednosti i biti sastavni dio poslovnog okruženja.

Bivši koji zove zbog seksa

Bivši-575x380

Da li njegovo prisustvo vašem životu dodaje ili oduzima vrijednost? Žena koja se nalazi sa bivšim iz čisto seksualnih razloga u suštini gradi prepreku svojoj sopstvenoj sreći. “Izbacivanjem” ove osobe iz svog života, žena je u stanju da pređe preko starih osjećanja i emotivne povezanosti i zauzvrat otvori svoje srce i um za nova iskustva i veze.

Žalosna vrba

sad-sack-575x389

Ona ti se zapravo i ne dopada, ali se zbog osjećaja krivice još uvijek družiš s njom. Istina je da to nije dobro ni za nju ni za tebe. Žene doživljavaju emocije na veoma dubokom nivou, upijajući sve u svom okruženju i hraneći se energijom drugih. Za ženu je emotivno efikasnije da je okružena osobama koje zrače pozitivnom energijom, a ne onima koji su u stanju da “isisaju” energiju iz nje koja joj je potrebna da živi kvalitetan život. Bolna istina: žalosnoj vrbi moraš dati prostora i pronaći prijatelje koji su na tvom nivou.

Sažaljevači

Sažaljevaci-575x387

To je uvijek neki srodnik (rođaka, tetka, strina, ujna) koja oduvijek pokušava da popravi tvoj život. Oni ti misle dobro, ali zaista, vrijeme je da ih držiš na distanci. Sažaljivi srodnici koji pokušavaju da ti pomognu u različitim oblastima života mogu te dovesti do uvjerenja da nisi samopouzdana ili nezavisna. Bez ovih osoba u životu bićeš u stanju da sama praviš svoje greške i da budeš odgovorna za njih te ih nećeš ponavljati u budućnosti.

(Ne)Prijateljica

frenemy-575x389

Ona je tvoja prijateljica, ali i zakleti neprijatelj. Kako je to zabavno? Žene zaslužuju prijateljstva u kojima podržavaju jedna drugu za razliku od podmetanja noge. Pojedine žene, koje su nesigurne, vjeruju da zaslužuju ovakvu vrstu prijateljstva ili da je to normalno žensko ponašanje. U stvarnosti, međusobno podržavanje nam pomaže da imamo puno bolji osjećaj, kako o sebi samima tako i o našim prijateljima.

Spletkarošica

Spletkarošica-575x388

Od traženja da joj pomogneš u špijuniranju njenog bivšeg do uključivanja u šeme brzog načina bogaćenja, ona uvijek pokušava da od tebe napravi saučesnika u njenim mutnim planovima. Možda želiš da provodiš vrijeme sa nekim ko ima više ciljeve i aspiracije. Šta stvarno dobijaš iz tog priateljstva? Zvuči kao da ova osoba samo želi pratnju koja će skupa s njom propasti. Ti svakako imaš pametnija posla sa svojim vremenom.

Loš uticaj

Loš-uticaj-575x380

Loš uticaj ponekad može biti i zabavan, ali ta osoba “izvlači” iz tebe ono najgore – od loših prehrambenih navika do niskog nivoa samopoštovanja. Kada sa prijateljicom imate samo jednu zajedničku stvar, a ni ta jedna nije baš najzdravija, vrijeme je da se zapitate da li zaista želite da svoje dragocjeno vrijeme provodite na takav način. Takođe, potrebno je da se zapitate da li ta osoba utiče pozitivno ili negativno na vaš kvalitet života.

Hiljade Facebook prijatelja

Hiljade-facebook-prijatelja-575x390

Ako svo vrijeme provodite za računarom, postoje velike šanse da propuštate stvarni život. Isključite računar, ustanite sa kreveta i počnite da igrate igru koja se zove život. Bolje vam je da imate par pravih prijatelja kojima se možete povjeriti umjesto stotine i hiljade Facebook prijatelja koje jedva da i poznajete. Vaši pravi prijatelji će biti uz vas kada su vam najpotrebniji. Vaši Facebook prijatelji se jednostavno mogu “odjaviti”. Facebook je zabavna razonoda, ali pazite da ti prijatelji ne zauzmu mjesto vaših pravih, istinskih prijatelja.

Kancelarijski muž

Kancelarijski-muž-575x383

Jedno ili oboje ste u braku, ali se između vas dešava prilično ozbiljan flert. Postavite granice. Prestanite se upuštati u razigrane šale. Bolje je da se udaljite od ove vrste iskušenja, jer se ono gotovo uvijek završava katastrofalno. Čak iako se zakunete da vas neće voditi osjećaji, ipak je bolje da ne započinjete ovu igru.

Snob

Snob-575x381

Ona će učiniti sve da se osjećate loše zbog odjeće koju nosite, auta koji vozite, načina života koji živite… Prijatelji se tako ne ponašaju.Kada konstantno nekome dozvoljavate da vam narušava samopouzdanje, toj osobi dajete veliku moć nad vama. Većina nas je prilično kritična prema sebi. Zar nam je zaista potrebna i “prijateljica” koja je toliko kritična prema nama?

(Mini magazin)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender