30. 11. 2021.
Kineski satelit uočio olupinu

Kineski satelit uočio olupinu

Kineski satelit uočio olupinu

Avion je nestalog prije tačno dvije sedmice na letu od Kuala Lumpura do Pekinga.

Malezijski ministar odbrane Hišamudin Husein izjavio je danas da je dobio informacije da je kineski satelit snimio objekat dimenzija 22 sa 13 metara, javio je AP.

“Upravo sam primio vijest da je kineski ambasador dobio satelitski snimak plutajućeg objekta na južnom koridoru i oni (Kinezi) će poslati brodove da to provjere”, rekao je on tokom redovne konferencije za novinare.

Za sada nema drugih pojedinosti, a malezijski ministar očekuje da će kineske vlasti za nekoliko sati objaviti dodatne informacije. Nije jasno da li je novosnimljeni objekat uočen blizu mjesta gdje je drugi satelit ranije ove sedmice snimio još dva objekta.

Avion Boing 777 na letu MH370, u kojem je bilo 239 putnika, izgubio je kontakt sa kontrolom leta jedan sat po polijetanju iz Kuala Lumpura 8. marta. Kina je jedna od 26 država koje učestvuju u potrazi za avionom.

Većina putnika u nestalom avionu su kineski državljani. Više aviona i brodova već pretražuje područje u južnom dijelu Indijskog okeana pošto su objavljeni satelitski snimci moguće olupine 2.500 kilometara jugozapadno od Perta, u Australiji.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender