06. 12. 2021.
Povrće koje je najzdravije jesti kuvano

Povrće koje je najzdravije jesti kuvano

Povrće koje je najzdravije jesti kuvano

Neke vrste povrća su zdravije kada se jedu kuvane, jer se kuvanjem razbija njihova jaka ćelijska struktura, tako da organizam lakše može da apsorbuje vrijedne sastojke koje čuvaju.

Špinat

Organizam lakše apsorbuje kalcijum, gvožđe, magnezijum, lutein i antioksidanse poput beta karotina koje ovo zelenolisno povrće sadrži. Na primjer, količina kalcijuma se utrostruči kuvanjem špinata.

Kelj

Sirovi kelj je veoma težak za varenje. Takođe, kuvanje povećava nivo vitamina A i K i vlakana u kelju.

Pečurke

Termička obrada pečurki ne samo da je zdravija nego je i bezbjednija. Postoji nekoliko vrsta pečurki koje jedino smiju da se jedu kuvane, a čak i one koje smiju da se jedu sirove, teško se vare u tom stanju. Pečurke imaju veoma jaku ćelijsku strukturu, pa kuvanje pomaže da se usvoje hranljivi sastojci koji su skriveni u njima, čini ih lakše svarljivim i ubija toksine koje mogu da sadrže.

Paradajz

Kuvanjem se povećava nivo likopena koji dospijeva u organizam. Iz sirovog paradajza u organizam dospijeva svega 4 odsto ovog antioksidansa koji istraživanja dovode u vezu sa nižim rizikom od srčanih bolesti i kancera.

Mrkva

Beta karotin, antioksidans iz mrkve koji organizam pretvara u vitamin A, pomaže da bolje vidimo. Sirova mrkva je nekad teška za varenje, dok je kuvana ne samo lakša za varenje, već joj je i nutritivna vrijednost veća.

(Zdrava hrana)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender