16. 01. 2022.
Putnici nestalog boinga 777 su još živi?

Putnici nestalog boinga 777 su još živi?

Putnici nestalog boinga 777 su još živi?

Putnici i članovi posade „boinga 777“, koji je prije tačno dvije nedjelje nestao bez traga negdje na putu između Kuala Lumpura na Maleziji i Pekinga, možda su još živi!

To su juče saopštili australijski zvaničnici nakon što su u četvrtak krenuli u opsežnu pretragu južnog dijela Indijskog okeana, gdje su pomoću satelitskih snimaka prepoznata dva objekta u moru za koje se sumnja da su ostaci letjelice. Međutim, zamjenik premijera Australije Tonija Abota Voren Trus juče je istakao da spasilačke ekipe ipak nisu uspjele da identifikuju misteriozne predmete.

Zvaničnici Uprave australijske pomorske sigurnosti (AMSA) istakli su da je njihova misija počela u četvrtak u Indijskom okeanu i da je njen glavni cilj pronalazak ostataka letjelice.

a1

Želimo što prije da nađemo te objekte jer bi mogli da budu trag i odvedu nas do ljudi koji se još mogu spasti – rekao je Džon Jang, generalni direktor Divizije za urgentne akcije iz AMSA.

Londonski dnevnik Telegraf tvrdi da je došao u posjed svih snimaka razgovora posade aviona s kontrolom leta. Audio-zapise već je preslušao Stiv Lendels, bivši pilot „Britiš ervejza“, koji je ponudio svoje mišljenje o prirodi komunikacije s kontrolom leta.

U cijeloj komunikaciji od potpune rutine ističu se dve situacije. Prva je ona kad je kopilot Farik Abdul Hamid u 1.07 poslije ponoći obavestio kontrolu da avion leti na krstarećoj visini od 35.000 stopa (oko 11.500 metara). Ta poruka bila bi rutinska, ali je zapravo bila potpuno suvišna, jer je identičnu poruku poslao i šest minuta ranije!

Druga situacija, koja je glavni razlog zašto postoje sumnje da je nestanak aviona bio osmišljen, jeste činjenica da se gubitak komunikacije i oštri zaokret udesno dogodio za vrijeme prebacivanja kontrole leta s Kuala Lumpura na Ho Ši Min. Transponder aviona onesposobljen je samo dvije minute nakon posljednje poruke.

Da sam ja htio da otmem avion, to bi bio trenutak u kojem bih to učinio – rekao je Stiven Badzigen, još jedan bivši zaposleni „Britiš ervejza“, takođe iskusni pilot „boinga 777“: – To je jedini trenutak u letu kad avion možda ne bi bio vidljiv s tla.

(Telegraf, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender