27. 09. 2021.
Rusija će odgovoriti na sankcije EU

Rusija će odgovoriti na sankcije EU

Rusija će odgovoriti na sankcije EU

“Na žalost, Evropski savjet je donio odluku koja ne odgovara stvarnosti. Vjerujemo da je vrijeme da se vratimo pragmatičnom osnovu saradnje u duhu interesa naših zemalja”, naveo je portparol ministarstva Aleksandar Lukaševič sa sajtu ministarstva.

U odvojenom saopštenju ministarstva navodi se da se Rusija nada da će posmatračka misija OEBS u Ukrajini pomoći u prevazilaženju krize, zaustavljanju, kako se ocjenjuje, “osionog nacionalističkog razbojništva” i postizanju nacionalnog sporazuma, navodi Itar Tass.

“Ruska strana se nada da će objektivan i nepristrasan rad međunarodnih posmatrača pomoći u prevazilaženju krize u Ukrajini”, navelo je ministarstvo.

AFP dodaje da se u istom saopštenju navodi da “mandat posmatračke misije odražava nove političke i legalne realnosti i da se ona ne odnosi na Krim i Sevastopolj, koji su postali dio Rusije”.

U sjedištu OEBS-a u Beču sinoć je postignut dogovor čime je otvoren put da se u Ukrajinu uputi tim od 100 medjunarodnih civilnih posmatrača, pošto se poslije nekoliko nedjelja protivljenja, saglasila i Rusija.

Prvi posmatrači se u Ukrajini očekuju u naredna 24 sata, prije svega na jugoistoku zemlje i boraviće pola godine, ali neće ulaziti na Krim. AFP podsjeća da je više od 50 vojnih posmatrača iz OEBS-a pokušalo da uđe na Krim prije dvije nedjelje, ali je više puta zabranjivan njihov ulazak preko graničnih prelaza.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije izrazilo je danas nadu da će posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini pomoći da se smire tenzije u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Rusija se nada da će misija sa 200 članova “pomoći da se prevaziđe unutrašnja kriza u Ukrajini” i obezbijedi poštovanje ljudskih prava u toj zemlji, saopšilo je Ministarstvo.

Ukrajinu su tri mjeseca potresali antivladini protesti zbog odluke predsjednika države Viktora Janukoviča da ne potpiše sporazum o bližim vezama sa Evropskom unijom i da se okrene Rusiji.

Janukovič je potom zbačen u parlamentu, ali je poluostrvo Krim s većinskim ruskim stanovništvom odbacilo nove, privremene vlasti u Kijevu i održalo referendum na osnovu kojeg se otcijepilo od Ukrajine i pripojilo Rusiji.

Moskva je juče ozvaničila pripajanje Krima Rusiji, samo nedjelju dana poslije referenduma na kojem je ogromna većina stanovništva glasala za promjenu državnog statusa poluostrva.

Zbog referenduma i pripajanja Krima, zemlje Evropske unije i SAD uvele su sankcije Rusiji. Moskva je na to odgovorila takođe sankcijama.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender