SDS: Srpskom se busaju oni koji je nisu stvarali

SDS: Srpskom se busaju oni koji je nisu stvarali

SDS: SNSD direktno preuzeo kontrolu RTRS-a

SDSD je dovođenjem Draška Milinovića, dosadašnjeg šefa kabineta predsjednice Vlade željke Cvijanović i predsjednika RS Milorada Dodika, neskriveno preuzeo stranačku kontrolu nad Javnim radio-televizijskim servisom Republike Srpske.

Uvođenje direktne kontrole nad Javnim servisom uslijedilo je nakon što je sad već smijenjeno rukovodstvo RTRS-a pokušalo da malo odškrine vrata i onima koji nisu pod Dodikovom kontrolom. Na taj način su željeli stvoriti privid da je RTRS servis svih građana. To nije bilo prihvatljivo za autokratsku vlast Milorada Dodika i rukovodstvo je smijenjeno po kratkom postupku.

Kao posljedica toga, po hitnom postupku je otkazana za ponedjeljak zakazana emisija na RTRS-u u kojoj su stavove trebali suočiti predsjednici opozicionih SDS i PDP sa vladajućim SNSD-om i DNS-om. Sve to govori o nastanku još dubljeg medijskog mraka u koji vuku RS oni koji su u strahu od odgovornosti za posljedice njihove vladavine.

Dovođenjem javnih vladinih aparatčika na rukovodeću funkciju u republičkom Javnom servisu aktuelna vlast se umiješala u upravljačku i uređivačku politiku RTRS i tako ugrozila elementarne principe slobode novinara i medija.

SDS se nada da će zaposleni u RTRS-u naći načina da sačuvaju vlastiti profesionalni dignitet i tako spasu ugled profesije.Moraju se zaštititi prava svih građana RS koji su ličnim finansiranjem suštinski vlasnici Javnog servisa.

SDS poziva sve demoktratske institucije, koje se bave zaštitom prava novinara i ljudskih prava, da podrže i pomognu u stvaranju profesionalne funkcije Javnog servisa u RS, koja je direktno ugrožena nametnutom propagandom vladajućih stranaka, navodi se u saopštenju.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender