06. 12. 2021.
Teslino proročanstvo: Muškarci će biti beskorisni, žene će vladati svijetom!

Teslino proročanstvo: Muškarci će biti beskorisni, žene će vladati svijetom!

Teslino proročanstvo: Muškarci će biti beskorisni, žene će vladati svijetom!

Kada je Nikola Tesla odlučio da ostane neženja, javili su se brojni radoznalci željni da saznaju zašto se ovaj genijalac odlučio na samački život.

Ovo pitanje zanimalo je i njegove savremenike, te su ga novinari “Galvestion dejli njuza”, 1924. godine pitali da li mu njegova inteligencija otkrila neke fatalne nedostatke u instituciji braka, koje nisu očigledne “običnom čovjeku”. U razgovoru sa novinarima ovog lista Tesla je te davne 1924. godine objasnio “zašto se nikada neće oženiti”.

U nastavku teksta prenosimo najzanimljivije dijelove ovog intervjua.

t1

“Oduvijek sam smatrao da žena posjeduje te nežne i suptilne kvalitete uma i duše, koje su je u tim aspektima činile superiornijim od muškaraca… Stavljao sam ženu na pijedestal, i u tim nekim osobinama cijenio sam je daleko više nego muškarca. Divio sam se u podnožju kreature koju sam uzdigao na te visine, i kao i svaki pravi obožavalac, osjećao sam se nedovoljno vrijednim za objekat svog obožavanja”.

“Ali sve to je bilo u prošlosti. Sada, ova žena, nježnog glasa koju sam obožavao je nestala. Na njeno mjesto došla je žena koja misli da je njen glavni uspjeh u životu da bude što više kao muškarac – u oblačenju, u ponašanju, u sportu i dostignućima bilo koje vrste“.

U svim ovim razlozima, Tesla obrazlaže zašto se nikada nije oženio. Gotovo je sigurno, da su i neko njegovi savremenici koji su ove razloge pročitali govorili o tome da je njegov pogled na ženski rod izobličen od godina koje je proveo u laboratoriji.

t 2

“Žene”, kaže gospodin Tesla , “postaju jače od muškaraca,i fizički i mentalno. Svijet je iskusio mnoge tragedije, ali po mom mišljenju, najveća tragedija od svih jeste trenutna ekonomska situacija u kojoj su žene protiv muškaraca, i u mnogim slučajevima uspjevaju da uzurpiraju njihova mjesta u profesijama i u industriji. Ova rastuća tendencija žena da zasjene muškost je znak civilizacije u propadanju”.

“Praktično, sva velika dostignuća čovjeka do sada su bila inspirisana ljubavlju i posvećenošću prema ženama. Muškarac je težio velikim stvarima samo zato što je neka žena vjerovala u njega, zato što je želio da zadobije njeno divljenje i poštovanje. Iz ovih razloga on se borio za nju i rizikovao svoj živoz iznova i iznova“.

Tesla u nastavku ovog intervjua proriče veoma mračnu budućnost svijeta zbog novonastale ženske pozicije.

“Izgleda da je muškarac u ljudskom društvu postao beskoristan. Evo, stvarno ne znam. Naša civilizacija će potonuti u jedno stanje koje se viđa kod pčela, mrava i drugih insekata – stanje u kome se muškarac surovo ubija. U ovom matrijarhalnom svijetu biće uspostavljena vladavina žena. Kako žene preuzimaju dominaciju, muškarci su u njenoj milosti. Muškarac se smatra bitnim samo u funkciji produžavanja vrste“.

Ipak, Tesla u ovom intervjuu zaključuje da žene ovakvom situacijom i nisu previše zadovoljne.

“Djeluje mi da i same žene nisu preterano srećne u ovoj novonastaloj slobodi. Pitanje koje se prirodno postavlja je da li su sam žene tu pobjednici ili gubitnici. Ne posmatram ovo pitanje samo sa muške strane, razmišljam o ženskoj strani toga.”, rekao je tada Tesla i ovu svoju tvrdnu dopunio riječima:

“Nestalo je zadovoljstvo iz života žene. Ona je ambiciozna u namjeri da dobije ono što želi, a to često prevazilazi njene mogućnosti. One često zaboravljaju da ne mogu sve žene biti primadone i filmske zvijezde”.

Da li su ovi Teslini stavovi napredni, ili nazadni, možda revolucionarni za 1924. godinu, procijenite sami.

(Telegraf)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender