U Veneciji 89% birača za Mletačku Republiku

U Veneciji 89% birača za Mletačku Republiku

U Veneciji 89% birača za Mletačku Republiku

Više od dva miliona stanovnika regiona Veneto, učestvovalo je u cjelonedeljnom glasanju, a 89 odsto njih izjasnilo se za nezavisnost od Italije.

Elektronsko glasanje, koje su organizovale lokalne stranke, nije zakonski obavezujuće, ali ima za cilj da procjeni podršku pozivu na raspisivanje referenduma.

Na društvenoj mreži Tviter razbuktala se oštra diskusija između pobornika otcjepljenja i Italijana koji ovo glasanje sa potcjenjivanjem nazivaju “totalnom ludošću”.

Pristalice ocjepljenja kažu da bi nova Republika Veneto bila inspirisana starom Mletačkom Republikom, ekonomski, trgovinski i kulturno bogatom silom, koja je postojala od sedmog vijeka do pada pod vlast Napoleona 1797. godine.

Rezultat glasanja objavljen je u Padovi, gdje je nekoliko stotina aktivista za otcjepljenje slavilo i mahalo zastavama Mletačke Republike, prenio je AFP.

Stranka Nezavisni Veneto, saopštila je prije glasanja, da je separatistički pokret podstakla očigledna nesposobnost vlade da iskorijeni korupciju i zaštiti svoje građane od recesije.

Građanima istorijskih gradova kao što su Trevizo, Vićenca i Verona je postavljeno pitanje – ako bi nova republika bila stvorena – da li bi željeli da zadrže evro kao valutu i ostanu članica EU i NATO.

Predsjednik regiona Veneto, Luka Zaja, izjavio je prije nekoliko dana stranim novinarima, da Rim i dalje misli da je imperija koja Veneciju i okolne oblasti tretira “kao predgrađa Rimskog carstva”.

On je dodao da Rim na stanovnike Veneta gleda samo kao na ljude koji treba da plate porez.

Pokretači onlajn glasanja, koje je počelo u nedjelju 16. marta, a završeno sinoć, rekli su da su inspirisani primjerom Škotske, koja održava referendum o nezavisnosti od Velike Britanije u septembru i Katalonije, gdje polovina stanovništva želi da se otcijepi od Španije. Na drugoj strani, protivnici tvrde da bi odvajanje od Italije bilo neustavno.

Prijedlog zakona o referendumu, mora da odobri regionalni savjet, prije nego što se nađe pred parlamentom u Rimu.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender