06. 12. 2021.
Vučić: Štitićemo opstanak Republike Srpske

Vučić: Štitićemo opstanak Republike Srpske

Vučić: Štitićemo opstanak Republike Srpske

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i cjelovitost Bosne i Hercegovine i da će na svom putu ka članstvu u EU čuvati svoju stabilnost, ali i da će “uvijek štiti stabilnost i opstanak Republike Srpske”.

Vučić je rekao na konferenciji za novinare da je pokrenuto više pitanja u okviru ekonomske saradnje, prije svega u oblasti elektroprivrede i veće iskorišćenosti kapaciteta Drine, podrazumjevajući i one turističke.

Dodik je, dodao je prvi potpredsjednik, pokrenuo i temu o posebnom kraku gasovoda u okviru Južnog toka, u sklopu toga razgovaraće se i sa vladom BiH, mada ga je predsjednik RS, kako je naveo Vučić, obavijestio da je moguće da odgovor bude negativan, u kom bi slučaju bio otvoren put da se takav dogovor napravi sa RS.

“Pokušaćemo ipak da pronađemo zajedničko rješenje, razgovaraćemo i sa vladom BiH”, rekao je Vučić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su danas formiranje novog tima koji bi radio u okvirima Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama na unapređenju odnosa Srbije i Srpske.

Dodik je pokrenuo i pitanje istog statusa pripadnika srpskog naroda u RS i BiH kao što ga ima hrvatski narod, a to je pitanje državljanstva, na koje će, naveo Vučić, vlast u Srbiji odgovoriti u najskorije vrijeme.

Osim o ekonomskoj saradnji razgovaralo se i o zajedničkom timu Srbije i RS za obilježavanju stogodišnjice Prvog svjetskog rata, dok o bliskosti dvije države, kako je naveo Vučić.

“Srbija se nalazi na putu ka članstvu u EU i Srbija će čuvajući svoju stabilnost uvijek štiti stabilnost i opstanak RS poštujući Dejton sporazum, a čime nećemo ugrožavati ničije pravo”, istakao je Vučić poželivši punu stabilnost političku i ekonomsku i BiH i RS, uvjeren “da ćemo na mnogo toga na političkom nivou sada još jače i snažnije moći da odgovorimo”.

Dodik: Za Srpsku važno da je Srbija iz izbora izašla jaka i moćna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon razgovora sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem da je za Srpsku veoma važno da je Srbija iz ovih izbora izašla kao jaka i moćna i ocijenio da će institucije Srbije u narednom periodu biti još stabilnije, a saradnja sa Srpskom unaprijeđena.Čestitajući izbornu pobjedu Vučiću, Dodik je rekao da očekuje da se Srbija aktivno uključi u provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer je do sada bila na distanci, dok su druge zemlje, poput Turske, koja nije potpisnik ovog sporazuma, aktivno učestvovala u njegovoj primjeni.

“Turska, iako nije potpisnik, aktivno se uključivala u neka dešavanja u BiH i to uglavnom na strani Bošnjaka”, rekao je Dodik u Vladi Srbije, nakon razgovora sa Vučićem.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender