30. 11. 2021.
“Hrvatska nastavlja da zastrašuje Srbe”

“Hrvatska nastavlja da zastrašuje Srbe”

“Hrvatska nastavlja da zastrašuje Srbe”

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica je u saopštenju podsjetio da je Gojko Eror 125. uhapšeni Srbin i peti od početka ove godine.

“Hrvatska hapšenjima Srba nastoji da potvrdi lažnu tezu da su Srbi agresori, okupatori i zločinci a da su Hrvati žrtve jer su tobože vodili obrambeni i pravedni rat.

Istina je da je u Hrvatskoj vođen građanski rat koji je izazvao režim Franje Tuđmana zbog svoje secesionističe i antisrpske politike. Krajiški Srbi su imali legitimno pravo da se brane od takvog režima”, naveo je Linta.

On je zatražio da Vlada Srbije pokrene dijalog sa vladom u Zagrebu s ciljem da Hrvatska prestane sa hapšenjima Srba i da se postigne dogovor o procesuiranju odgovornih lica za ratne zločine i druga krivična dela iz ratnog perioda.

Takođe, prema njegovim riječima, Srbija treba da traži od Hrvatske da prestane da vodi dvostruku politiku, odnosno da se deklarativno zalaže za najbolje odnose, dok u praksi protjerani Srbi ne mogu da ostvare jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na slobodu kretanja.

“Prestanak hapšenja Srba treba da bude jedan od konkretnih dokaza da Vlada Hrvatske iskreno želi da uspostavi odnose međusobnog poštovanja sa Srbijom”, poručio je Linta.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender