28. 09. 2021.
Protest boraca u banjalučkom parku: Hoćemo normalan život!

Protest boraca u banjalučkom parku: Hoćemo normalan život!

Protest boraca u banjalučkom parku: Hoćemo normalan život!

Predstavnici Štaba nezadovoljnih boraca Republike Srpske ranije su rekli da njihov skup nije i nije bio rušilački.

Član ovog štava Goran Vidović juče je naglasio da su uputili i zvanični zahtjev premijerki RS Željki Cvijanović i resornom ministru Petru Đokiću da i oni dođu na protest na kojem će pokazati da njihovi zahtjevi nisu politički obojeni.

I drugi član Štaba Željko Vicanović je ranije odbacio tvdnje da bi se ovi protesti mogli pretvoriti u nemire, ističući da nisu dobro došli svi koji imaju takve namjere.

protest 4

Organizator protesta je Štab nezadovoljnih boraca, koji je i ranije organizovao proteste sa zahtjevima postavljenim vlastima RS, ali oni nisu ispunjeni, što je i povod za današnje novo okupljanje.

Pozvali su i sve druge nezadovoljne građane da im se pridruže.

Demobilisani borci su tražili smjenu predsjednika Boračke organizacije RS-a Pantelije Ćurguza, smatrajući da nije dovoljno uradio da se pobolja težak položoj boračkih kategorija, dok su vlastima u RS dostavili nekoliko zahtjeva za bolji položaj demobilisanih boraca.

Ćurguz njihove stavove ne smatra legitimnim, dok je predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović takođe navela da su neki zahtjevi politički, a drugi nisu realni.

Nezadovoljni bivši borci RS su 28. februara protestovali u Banjaluci.

Tada su saopštili i deset zahtjeva među kojima su smjena Ćurguza, promjenu zakona o borcima, te reviziju boračkih rješenja da bi se „očistili’ borački redovi od dezertera.

Među zahtjevima su i besplatna zdravstvena zaštita za boračke kategorije, prednost pri zapošljavanju djece poginulih i demobilisanih boraca, revizija privatizacije i izrada zakona o porijeklu imovine…

borci 2

Komentarisao je i ranije date izjave predsjednika Boračke organizacije RS Pantelije Ćurguza, te ga pozvao da kaže ko su ti, kako je tvrdio, koji stoje iza nezadovoljnih boraca iz Parka „Mladen Stojanović“.

Borci su tokom najave protesta primjedbe iznijeli i na tvrdnje predsjednika RS Milorada Dodika ističući da ne stoje navodi da su bivši borci rušitelji RS. I premijerki RS Željki Cijanović su odgovorili da oni nisu tražili „rajsku Republiku“, već samo prava koja im pripadaju.

Dozovite se pameti

„Sve ovo što radi i predvodi Štab ili tim nezadovoljnih boraca-veterana Republike Srpske može se definisati jednostavno kao borba osiromašenih, ojađenih, poniženih obespravljenih a zaslužnih protiv milijardera, milionera, profitera, dezertera, bahatih i drskih, malo ili potpuno nezaslužnih vlastodržaca, političkih vrhuški i prebogatih dusko vukoticfaraona“, navodi Vukotić u uvodu svog pisma.

Ističući da ima primanja dovoljna da od njih svojoj porodici i sebi osigura pristojan život, Vukotić piše da se za javno iskazivanje nezadovoljstva položajem boračke populacije odlučio kako bi sačuvao vlastiti obraz i digao glas protiv činjenice da su se bivši borci, „kao i većina poštenih građana RS-a, pretvorili samo u glasačku mašinu“. Predstavnike vlasti RS-a Vukotić je pozvao da se dozovu pameti i odreknu opljačkanog, otetog-prokletog i preraspodijele sve to pravedno.

borci 3

„Pedeset milijardi su opljačkali od Dejtona do danas. To je budžet RS-a za 25 godina. Toliko godina života su nam otprilike i ukrali. Nama od pedeset je opet ostalo 25 za sjećanje. A šta će ostati stasaloj, u ratu rođenoj mladosti, koja sada ima oko 25. Zato svi u pamet i u nedjelju, 23. marta, u 13 časova u Park ‘Mladen Stojanović’, da vide da ih se ne bojimo, da smo tu da ih opominjemo, da im prijetimo svojim mirom, dostojanstvom i čašću.

Ponesite svoja odlikovanja, ordenje, medalje i ukaze da njih postidimo. Ordenje s ponosom ponesite zbog njih, fukara koje niti čuju niti vide od sjaja i raskoši. Taj sjaj, stečen u borbenom stroju i u rovu, njih kompleksira jer znaju da njihova moć dolazi samo iz džepa i uvjerenja da će ih zaštititi podanička i poslušna garda naših saboraca, koja trči na mig svake vlasti koja se nađe u opasnosti“, zaključuje Vukotić.

Demobilisani borci, predvođeni članovima Udruženja veterana RS-a, svoj glas prvi put digli su polovinom februara, kada im je jedini zahtjev bila ostavka predsjednika Boračke organizacije RS-a Pantelije Ćurguza. Za njega tvrde da se odrodio od populacije koju predstavlja i stavio u službu interesa aktuelne vlasti RS-a. Na protestima održanim 28. februara u Banjoj Luci pridružilo im se više od dvije hiljade njihovih saboraca. S tih protesta Vladi i Narodnoj skupštini RS-a upućen je niz zahtjeva za poboljšanje materijalnog položaja boračkih kategorija, te ostavljen rok od 15 dana.

Rajska država

Umjesto razmatranja zahtjeva i razgovora s članovima Štaba, premijerka RS-a Željka Cvijanović je u četvrtak poručila da su njihovi zahtjevi politički motivisani. Istakla je i da bi voljela da je RS rajska država, koja bi mogla građanima omogućiti besplatno obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i socijalne benefite, te zaključila kako su zahtjevi boračke populacije nemogući za realizaciju.

Iz Štaba je rečeno da zbog lošeg materijalnog stanja svi nezadovoljni nisu u stanju doći na proteste u Banju Luku, ali da se nadaju kako će ih se danas u istom stroju naći, ako ne više, barem onoliko koliko ih se okupilo zadnjeg dana februara 2014.

Ne vjerujem u dobre namjere

Član Izvršnog odbora Glavnog odbora SNSD-a Dušanka Majkić izrazila je sumnju u dobre namjere Štaba nezadovoljnih boraca pozivom premijeru Republike Srpske Željki Cvijanović da dođe na razgovore sa njima u park „Mladen Stojanović“.

Majkićeva je podsjetila na stav premijera Srpske da svi nesporazumi treba da se rješavaju dijalogom i da je spremna dusanka majkicna razgovor sa svima.

„Ako je to sa dobrom namjerom, onda se zna gdje se ti razgovori vode, ali tražiti da predsjednica Vlade dođe u park prelazi sve granice dobrih namjera“, rekla je Majkićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Komentarišući izjavu predsjednika NDP-a Dragana Čavića da MUP priprema hapšenje pripadnika opozicije, Majkićeva je rekla da se na čelu ove institucije nalazi profesionalac, izrazivši uvjerenje da on nikada neće napraviti takvu grešku.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender