28. 10. 2021.
Rusi: Ne gomilamo trupe na granici

Rusi: Ne gomilamo trupe na granici

Rusi: Ne gomilamo trupe na granici

On je dodao da njegova zemlja po tom pitanju poštuje međunarodne sporazume.

“Rusko Ministarstvo odbrane poštuje sve međunarodne sporazume o ograničenju broja vojnika na područjima uz granicu sa Ukrajinom”, rekao je Antonov novinarima, a prenijela je agencija Interfaks.

“Ruske oružane snage ne sprovode nikakve nenajavljene vojne aktivnosti koje bi mogle da ugroze bezbjednost susjednih zemalja”, istakao je on.

Šef ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Andrij Parubij tvrdi da je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman da napadne Ukrajinu “snagama nagomilanim uz granicu”.

Istovremeno je vrhovni komandant snaga NATO za Evropu, general Filip Bridlav, danas izjavio da Rusija na istočnoj granici Ukrajine ima veliki broj vojnih jedinica i dodao da je zabrinut da bi to moglo da predstavlja prijetnju po Pridnjestrovlje, region otcijepljen od Moldavije s većinskim ruskim stanovništvom.

Antonov je dodao da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu o aktivnostima ruskih vojnih jedinica na granici sa Ukrajinom razgovarao sa svojim američkim i ukrajinskim kolegom, Čakom Hejgelom i Igorom Tenjuhom.

“Sergej Šojgu je apsolutno jasno i nedvosmisleno obavijestio sve sa kojima je razgovarao o stvarnoj poziciji na rusko-ukrajinskoj granici i tome da Moskva nema namjeru da tamo gomila svoje snage”, naveo je Antonov.

On je dodao da je Šojgu pozvao Hejgela da objektivno procijeni stanje vojne spremnosti ruskih oružanih snaga u područjima uz granicu sa Ukrajinom i da “ne preuveličava situaciju”.

Sedam timova međunarodnih inspektora su tokom proteklih mjesec dana obišli područja uz rusko-ukrajinsku granicu, rekao je Antonov i dodao: “Mi nemamo šta da krijemo.”

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender