Astronauti ne mare za probleme ”zemljana”

Astronauti ne mare za probleme ”zemljana”

Astronauti ne mare za probleme ”zemljana”

Stručnjaci smatraju da političke i ekonomske tenzije koje se nagomilavaju između starih protivnika najvjerovatnije neće uznemiriti saradnju ove dvije nacije u svemiru – u pitanju je potez koji bi bio štetan za obije strane.

Ne pričanje o politici je tabu unutar Međunarodne svemirske stanice, gdje Amerikanci i Rusi dijele zajedničke prostorije koje orbitiraju na visini od 400 kilometara iznad Zemlje.

„Možemo da pričam o čemu god hoćemo. S obzirom na sve što se ispod nas dešava, sasvim je normalno da astronauti unutar Međunarodne svemirske stanice pričaju o politici, ali na potpuno prijateljski način”, smatra penzionisani astronaut Liroj Čao koji je 6 mjeseci komandovao stanicom.

Američki astronauti Majk Hopkins je nakon povratka sa stanice početkom marta nakon šestomjesečnog boravka na njoj izjavio da ruske astronaute smatra „bliskim prijateljima” a zajedničku saradnju opisao je kao „vrlo jaku”.

Pored ličnih odnosa skovanih u svemiru, stručnjaci tvrde da dvije vodeće nacije u saradnji u kojoj učestvuje 15 zemalja, moraju da se slažu zbog načina na koji je 100 milijardi dolara vrijedna stanica dizajnirana.

„Poput razvedenog para”

Američke i ruske sekcije na stanici posjeduju sopstvene toalete i sisteme za klimu, ali brojne kompleksne operacije na stanici iziskuju njihovu saradnju.

Nasina kontrola misije predvodi ovaj poduhvat dok SAD plaćaju veliki dio operativnih troškova.

Hauard Mekkurdi, stručnjak za svemirsku politiku na Američkom univerzitetu, tvrdi da na stanici ipak nije sve idilično.

„Oni se ponašaju kao razvedeni par koji pokušava da živi u istoj kući. Možete to da podnesete, samo nije previše lako. Obije nacije su vlasnici kuće i obije nacije je vode”, smatra Hauard.

SAD plaćaju Rusiji za transport astronauta do svemirske stanice i to po cijeni od 70 miliona dolara po sejdištu i oslanjanje na svemirski brod Sojuz je ključni razlog zašto ne mogu da prekinu svemirske veze sa Rusijom.

„Rusija je uvijek ta koja ima mogućnost da prekine saradnju, a to bi bila katastrofa. Postoji određena međuzavisnost koja pruža dobru motivaciju da se ljudi izoluju od dnevno-političkih dešavanja”, smatra Džon Logson, član Nasinog saveta.

Predstavnici Rusije, Japana, Kanade, Japana i Evrope živjeli su na Međunarodnoj svemirskoj stanici u proteklih 13 godina, dok je nedavno njen životni vijek produžen do 2024. godine, a veza između SAD i Rusije biće ponovo obnovljena 25. marta kada dva američka astronauta budu zauzela sedišta u svemirskm brodu Sojuz pored još dva ruska kosmonauta.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender